Recensie: Christian Praestholm – Chorale Preludes

Wie gevraagd wordt om het fenomeen ‘Deens design’ bondig te typeren, zou het volgende kunnen antwoorden: eenvoudig, functioneel en elegant. Ongekunstelde kunst, zogezegd.

Text Example

advertentieDie associatie borrelde in mij op na het beluisteren van een dubbel-cd met 52 koraalpreludes van de Deense organist-componist Christian Praestholm (*1972), door de componist op zijn eigen orgel uitgevoerd. Zelf vat Praestholm zijn preludes in één woord samen met het woord economie. En dan economie in de zin van consistentie, overtuiging en maximale uitwerking van vaak summier materiaal. Aldus de componist.

Hoe dat in de praktijk uitwerkt? Wel, Praestholm blijkt een meester in het toepassen van zeer uiteenlopende stijlen, variërend van barokke trio’s tot romantische sfeertekeningen tot jazzy toccata’s. Vormvast en creatief, doorwrocht en to the point. Kortom, Deens design in optima forma. Waarbij ‘eenvoudig’ trouwens geen synoniem is voor ‘makkelijk’. Want Praestholm geeft het de speler en de luisteraar zeker niet cadeau. Niet-Scandinaviërs zullen overigens niet elke melodie herkennen, maar dan nog komt er genoeg bekends voorbij. Zoals diverse Geneefse melodieën en zangwijzen die we kennen uit Duitstalig gebied. In het begeleidende booklet doet Praestholm uit de doeken waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en geeft hij een aantal concrete voorbeelden van hoe hij te werk is gegaan.

De preludes van Christian Praestholm staan op zondag in veel Deense kerken op de orgellessenaar. Deze uitgave maakt duidelijk waarom.

 


Christian Praestholm – Chorale Preludes

Played by the composer on the P.G. Andersen organ of Sct. Morten’s Church Randers

Complete tracklist
www.helikonrecords.dk/1081.htm

Label: Helikon Records
Nummers: 1081/1082 (2-cd)
Speelduur: 72’39 + 71’49
Booklet: 20 p. (Deens/Engels)
Prijs: DKK 160 (ca. € 21)

Bestellen
helikon@helikonrecords.dk