Clotilde-organist Jacques Taddei overleden

Text Example

advertentieJacques Taddei, organist-titulair, van de basiliek Ste.-Clotilde in Parijs is zondag 24 juni op 66-jarige leeftijd overleden. Dat meldden Franse kranten afgelopen maandag.

Taddei (Nice, 5 juni 1946) was sinds 1987 als co-titulair verbonden aan de Ste.-Clotilde waar hij samen met Pierre Cogen de opvolger was van Jean Langlais. Sinds 1993 was hij organiste titulaire van de Parijse basiliek. Onder zijn organistschap onderging het al sterk gewijzigde Cavaillé-Coll-orgel van de Ste.-Clotilde in 2005 een restauratie en uitbreiding door orgelmaker Dargassies.

Jacques Taddei studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs en muziek aan het Conservatoire national supérieur de musique. Hij haalde Premier Prix voor piano en kamermuziek. Daarnaast studeerde hij compositie bij Tony Aubin en orgel bij Marie-Claire Alain en Pierre Cochereau.

Naast musicus was hij ook actief als docent en bekleedde hij directiefuncties aan ondermeer het Conservatoire national de région in Parijs, was hij artistiek directeur van het Concours international d’orgue de la Ville de Paris, en sinds 2007 directeur van het Musée Marmottan Monet, een museum met kunst van Claude Monet en andere Franse impressionisten.

Taddei was sinds 2001 lid van de Académie des Beaux-Arts. Hij ontving meerdere hoge Franse onderscheidingen.

© 2012 www.orgelnieuws.nl