COLUMN MATTHIJS IX

Text Example

advertentieOrgelschoenen – “Orgelschoenen? Jij hebt dus schoenen die je alleen aan hebt tijdens het orgelspelen?” Zo af en verbazen mensen zich over mijn orgelschoenen. Tja, wat wil je, met de afnemende interesse voor het orgel, neemt de verbazing over het bestaan van de orgelschoen toe.

De schoen is voor de organist wat de sportschoen is voor de jogger. Het verschil is echter dat ik mijn orgelschoenen niet gebruik om te lopen. En als ik er wel op loop, dan bij voorkeur geen lange afstanden. Ze zijn namelijk net een maatje te klein. Verder zijn ze (nog afgezien van het model) foeilelijk omdat ik ze al zeker twee jaar niet heb gepoetst.

En toch: ik zou mezelf geen plezier doen met de aankoop van nieuwe orgelschoenen. De orgelschoenen die ik heb, zijn mijn tweede paar in veertien jaar (mijn huidige paar schoenen kocht ik toen ik nog in de groei was). Dat ik ze al twee jaar niet gepoetst hebt komt omdat ik er geen passende kleur schoensmeer voor in huis heb.

Wat is de maatstaf voor een goede orgelschoen? Dat mag iedere organist zelf bepalen. Het uiteindelijke criterium is dat ze lekker moeten spelen. De winkelier ziet ons organisten aankomen. “Ik kom schoenen kopen, ze mogen spuuglelijk zijn, als ze maar lekker spelen”. “Ah, meneer, u komt schoenen kopen voor uw kinderen?”. “Nee, sorry, ik speel orgel”. Afijn, bij het verloop van zo’n gesprek kunt u zich wel iets voorstellen.

Lekker spelende, maar lelijke schoenen? Cameron Carpenter denkt daar wel anders over. Carpenter, bekend van YouTube (door onder andere zijn vertolking van de Revolutionary Etude van Chopin), maakt van orgelschoenen een ware attractie. Carpenters schoen is voorzien van een enorme hak om op die manier gemakkelijker twee pedaaltoetsen met één voet te kunnen bespelen. En dan die kleur, helemaal wit en geheel in stijl met de rest van Carpenters kleding. Ook Iveta Apkalna hecht waarde aan mooie orgelschoenen. In een concertzaal stal ze met glitter-en-glamourschoenen de show tijdens het spelen van een werk voor pedaalsolo van Thalben-Ball.

Zijn we als organisten toe aan een extreme make-over, te beginnen met onze orgelschoenen? Voorlopig houd ik het bij mijn niet-modieuze, ongepoetste, net een maatje te kleine, maar o zo lekker spelende orgelschoenen. Hoe lang zouden ze nog mee gaan? Misschien ga ik ze toch maar eens poetsen. [MATTHIJS]

Matthijs Visscher heeft een grote hobby: klassieke muziek. Begon jong met het bespelen van het orgel en had plannen om van orgelspelen zijn werk te maken. Hoewel muziek voor hem bijna een eerste levensbehoefte is, heeft hij uiteindelijk gekozen voor het bedrijfsleven. Op Orgelnieuws.nl deelt hij maandelijks zijn gedachten over (orgel)muziek en het bijbehorende wereldje.

Wilt u reageren? Graag!

info@orgelnieuws.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl