COLUMN MATTHIJS X

Text Example

advertentie 

Work hard, play excellent. – Met z’n net aangestoken sigaar zat hij op de tafel. Benen op de stoel. Hij blies de rook uit en zei: ‘Als je niet volledig voor de muziek gaat, dan wordt ’t niets’. Ik keek nog eens naar de artistiek uitziende kunstenaar en had zo snel geen antwoord op deze opmerking.

Net zoals ik geen reactie had op zijn opmerking dat hij Beethoven prefereerde boven Mozart omdat Beethoven naar zijn smaak meer drama kent. Een absolute keuze maken tussen het wonderkind en de wegbereider van de Romantiek, best lastig vind ik.

 

Zijn opmerking zette mij wel aan het denken. ‘Als je niet volledig voor de muziek gaat, dan wordt ’t niets’. Wacht even. Hoe zit het met de professional die allerlei activiteiten ontplooit om een bestaan als musicus te hebben? Okay, in uitvoerend opzicht behoort hij of zij wellicht niet tot de top van de top, maar deze musicus vertelt met zijn of haar uitvoeringen wel een muzikaal verhaal. Is dat dan ‘niets’? En hoe zit het dan met al die hobbyisten die in hun vrije uren muziek maken. Muziek voor het plezier en de ontspanning. Is dat ook ‘niets’?

 

Ik weet niet precies of, en zo ja, welke nuance de kunstenaar voor ogen had. Maar feit is dat je een punt kunt maken door iets zwart-wit te stellen. Het punt is: wil je als musicus topuitvoeringen verzorgen, dan zul je intensief en gedisciplineerd moeten studeren. Moet je daarvoor een enorm repertoire beheersen? Dat is wel handig, maar geen voorwaarde. Het is niet de kwantiteit die bepaald of je topmusicus bent, maar de kwaliteit. Moet een topmusicus een extreem natuurtalent zijn? Natuurlijk is talent van belang. Maar uiteindelijk zijn focus en toewijding de sleutelwoorden.

 

In de kunst werkt het wat dat betreft niet anders dan in het bedrijfsleven. Wellicht speelt in de kunst in beginsel het aspect ‘talent’ een wat grotere rol, maar daarvan ben ik niet zeker. Zonder focus geen succes. Met uitzondering van incidentele gelukstreffers. Zo werkt het in het bedrijfsleven. Zo werkt het ook in de muziek.

 

‘Als je niet volledig voor de muziek gaat, dan wordt ’t niets’. Zodoende is er maar één advies voor hen die een bestaan als topmusicus ambiëren: Work hard, play excellent. [MATTHIJS]

 

Matthijs Visscher heeft een grote hobby: klassieke muziek. Begon jong met het bespelen van het orgel en had plannen om van orgelspelen zijn werk te maken. Hoewel muziek voor hem bijna een eerste levensbehoefte is, heeft hij uiteindelijk gekozen voor het bedrijfsleven. Op Orgelnieuws.nl deelt hij maandelijks zijn gedachten over (orgel)muziek en het bijbehorende wereldje.

 

Wilt u reageren? Graag!

info@orgelnieuws.nl

 

© 2012 www.orgelnieuws.nl