Combattimento en Liuwe Tamminga sluiten Schnitger Festival 2018 af

Detail orgel Martinikerk Groningen | © foto archief ORGELNIEUWS

Barokensemble Combattimento en organist Liuwe Tamminga sluiten zondag 21 oktober in de Martinikerk te Groningen het Schnitger Festival 2018 af. Het concert staat – evenals het festival – in het teken van Italië.

Italië, wat spreekt dat land toch tot de verbeelding. De prachtige taal, het mediterrane, de zon, de zee. En de muziek, al net zo sierlijk, bruisend en gepassioneerd.

Het was Italië waar de barok begon. Waar na de oude polyfonie met de koele, lange lijnen en moeilijk te begrijpen woorden ineens een stijl ontstond waarin alle emotie tot uiting kon komen. Een stijl vol leven en vuur. En dan zondag het slotakkoord van dit festivalweekend, zo daverend en Italiaans als maar kan: Scarlatti, Vivaldi, Marcello, Pasquini, om er maar een paar te noemen. Componisten die onder de handen van de Nederlands-Italiaanse organist Liuwe Tamminga tot leven zullen komen op het beroemde orgel van de Martinikerk.

Met Liuwe Tamminga treden ook de musici van Combattimento aan, het ensemble dat niets voor waar aanneemt als het gaat om de barokke muziek. Hoe klonk deze muziek toen? Zouden we het nu anders kunnen spelen? Ruiger, langzamer, of juist dynamischer? Met vragen als deze prikkelt Combattimento het publiek én zichzelf, om anders naar de muziek te kijken en te luisteren. Het resultaat: geweldig enerverende concerten waarbij het publiek geen moment achteruit gaat zitten.

Vandaag gaan we luisteren naar Liuwe Tamminga op het orgel, en naar Combattimento dat delen uit het huidige programma Frizzante zal spelen.

 

Wanneer
21 oktober 2018, 15.00 – 17.00 uur (met pauze)

Waar
Martinikerk, Martinikerkhof 3, 9712 JG Groningen

Entree
€ 29,50
T/m 29 jaar: € 10,00

Kaarten