Componist Patrick Gowers (78) overleden

patrick gowers

De Britse componist Patrick Gowers is dinsdag 30 december op 78-jarige leeftijd overleden. Gowers genoot vooral bekendheid als filmcomponist maar schreef ook veeluitgevoerd werk voor zowel orgel als koor.

Text Example

advertentie 

Patrick Gowers werd op 5 mei 1936 in Islington (Londen) geboren. Hij doceerde compositie in Cambridge waar hij hij ook promoveerde en onderzoek deed naar het werk van Erik Satie. Hij was assistent-dirigent van het London Jazz Orchestra en in de jaren zestig muzikaal leider van een van de producties van de Royal Shakespeare Company.

 

Als componist begon hij te schrijven voor onder meer documentaires en speelfilms, later in de jaren 70 gevolgd door werk voor televisie. Zijn filmmuziek leverde hem in de jaren 80 een belangrijke Britse filmprijs op. In Nederland was zijn muziek bij de begin jaren 80 door de NCRV uitgezonden televisieserie Sherlock Holmes (met Jeremy Brett) te beluisteren. In 1987 werd de veelgeprezen soundtrack op cd uitgebracht.

 

Behalve voor film en televisie schreef Patrick Gowers ook concertrepertoire voor orkest en solisten, waaronder een gitaarconcert voor John Williams. Voor orgel schreef hij een Toccata voor orgel in opdracht van Simon Preston. Later werd daar een fuga aan toegevoegd. Zijn Occasional Trumpet Voluntary, een toccata op basis van Jeremiah Clarkes Trumpet Voluntary, is een van zijn bekendste orgelwerken. Voor koor schreef hij onder meer een cantate, een Veni Sancte Spiritus en enkele anthems waaronder het indrukwekkende en het veel uitgevoerde Viri Galilaei voor Hemelvaart.

 

 

 

 

Zie ook: ‘Libera me’ voor een ontvoerde schooljongen