Componist Sir John Tavener (69) overleden

Text Example

advertentieDe componist Sir John Tavener is dinsdag 12 november op 69-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de BBC dinsdag bekend. Tavener was een van de meest vooraanstaande Britse componisten van de 20e en 21e eeuw.

John Tavener werd op 28 januari 1944 geboren in Londen. Hij studeerde muziek aan het Royal College of Music bij onder meer Lennox Berkeley. Hij brak door met zijn compositie The Whale (de walvis) naar het bijbelboek Jona. Na zijn toetreding tot de Russisch-orthodoxe Kerk in 1977 kreeg zijn muziek steeds meer een spiritueel karakter. Daarmee ging kerkmuziek een groter aandeel in zijn oeuvre innemen. Tavener, die in zijn jeugd ook als organist actief was, schreef één solowerk voor orgel, het ruim 20 minuten durende Mandelion (1981). In een twintigtal werken schreef hij ook het gebruik van orgel voor.

Bekendheid genoot Tavener onder meer van koorwerken als The Lamb, Funeral Ikos en Song for Athene. Dat laatste werk werd bij een breed publiek bekend door de uitvoering tijdens de uitvaartdienst van prinses Diana in Westminster Abbey in 1997. In zijn latere werk The Veil of the Temple wist hij zich beïnvloed door het boeddhisme.

Na een hartaanval in 2007 bleef de gezondheid van Tavener kwetsbaar. Desondanks bleef hij actief als componist. John Tavener overleed 12 november thuis in zijn woonplaats Child Okeford in het Engelse graafschap Dorset.

© 2013 www.orgelnieuws.nl