Concert aan huis [RECENSIE]

Een zomeravondconcert in een grote stadskerk met een prachtig orgel, een eersteklas organist die een weloverwogen programma met grote overgave ten gehore brengt zonder dat je er ook maar een kilometer voor hoeft te reizen: een cd van een concert. Eenvoudig en doeltreffend.

Text Example

advertentieHet label Challenge Classics bracht onlangs zo’n cd uit. Het betreft een registratie van het concert dat Jacques van Oortmerssen op 1 juli 1997 in de Grote- of St.-Bavokerk te Haarlem gaf. Van Oortmerssen speelde een boeiend programma, dat voor een breed publiek toegankelijk is.

Het programma wordt geopend met het Praeludium und Fuge D-Dur, BWV 532, van Johann Sebastian Bach. Van begin tot eind weet Van Oortmerssen te boeien met zijn rake interpretatie. Na deze feestelijke opening volgt de meditatieve koraalbewerking over ‘Wir glauben all’ an einen Gott’, BWV 740, waarvan Bachs auteurschap betwist wordt.

De Sonata A-dur van Felix Mendelssohn-Bartholdy komt dankzij de dynamische aanpak van Van Oortmerssen buitengewoon goed tot z’n recht op het kleurrijke Müller-orgel (1738). Zelfs als cd-luisteraar voel je de spanning van het moment! De introverte Prélude et Fugue en fa mineur (opus 7) van Marcel Dupré wordt niet zo veel gespeeld. De grondstemmen van het Bavo-orgel en de ingetogen benadering van Van Oortmerssen stralen een rustgevende bezonkenheid uit. Deze uitvoering en deze klank boeien me meer dan zijn uitvoering op het Verschueren-orgel in Artisten te Göteborg (Challenge Classics CC72048).

Van Oortmerssen speelt vervolgens een drietal koraalbewerkingen van eigen hand (‘Die Sünden sind vergeben’, Psalm 77 en Psalm 72). Wat mij betreft steken deze bewerkingen ver uit boven de vele koraalbewerkingen in welke imitatiestijl ook, die de laatste jaren aan de lopende band verschijnen. Van Oortmerssen laat zich hoorbaar door andere componisten inspireren (bijvoorbeeld in Psalm 77 door Jehan Alain), maar weet toch een geheel eigen sfeer te creëren. Deze composities zijn, met nog twee andere koraalbewerkingen, uitgegeven door Tactus Music.

Van Oortmerssen besluit het concert met het wervelend gespeelde ‘Orgelstück für eine Uhr’, KV 608 (Fantasie f-moll), van Wolfgang Amadeus Mozart, in een transcriptie van Van Oortmerssen zelf. Alle denkbare muzikale uitersten komen in zijn bewerking en uitvoering tot uiting.

Het langdurige applaus, waarmee de cd besloten wordt, is volkomen terecht. Zowel het uitgewogen programma als het verzorgde, boeiende spel maken het beluisteren van dit concert tot een aangename ervaring. Bovendien is het Müller-orgel zeer fraai opgenomen. Een uitstekende formule!

Wel moet me van het hart dat het begeleidende boekje erg summier is. De levensloop van Van Oortmerssen staat er in drie talen in; verder wordt de dispositie van het orgel vermeld. Een toelichting op het programma ontbreekt. Zowel de vormgeving als de kwaliteit van de foto’s zijn voor verbetering vatbaar.

Deze kanttekeningen mogen echter niemand weerhouden om deze cd aan te schaffen. Het kan een ritje naar Haarlem besparen…

 


Jacques van Oortmerssen live at the St. Bavo

Challenge Classics CC72162

Speelduur 56:59

Booklet 8 pagina’s N, E, D

Prijs: € 20,50