Concert bij 80e verjaardag André Verwoerd

Text Example

advertentiePetra Veenswijk, Kees van Eersel en Jaap Kroonenburg geven op 6 oktober een concert ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van André Verwoerd. Het concert vindt plaats op het drieklaviers Flentrop-orgel van de Grote of St. Janskerk in Schiedam, waar Verwoerd sinds 1981 organist is.

De concertgevers zijn alle drie onder Verwoerd aan het Rotterdams Conservatorium afgestudeerd. Ze stelden het programma in overleg met de jarige samen en zetten ook composities van hem op het programma.

André Verwoerd (Rotterdam, 1926) groeide op in een gereformeerd gezin, waar hij in de ban raakte van het orgel. ,,We hadden thuis een klein orgel en omdat ik alles gaarne onderzoek, wilde ik weten hoe zo’n orgel in elkaar zit en hoe je er klanken uit krijgt’’, zei hij in een interview in 1975. Hij kreeg orgelles van Wim Kooy, organist van Bergsingelkerk in Rotterdam.

Om zijn studie te bekostigen, combineerde hij het Rotterdams Conservatorium met een kantoorbaan. Hij werd organist van de Grote Kerk in Overschie, speelde er kerkdiensten en concerten. Vanwege zijn toenemende muzikale activiteiten, zegde hij zijn baan op en ging zich op het staatsexamen orgel voorbereiden bij theorieleraar Jan Sicking en orgel docent Adriaan C. Schuurman. Daarna studeerde hij verder bij George Stam.

Na Overschie was hij achtereenvolgens organist van de Prinsekerk en de Pauluskerk in Rotterdam. Voor de jeugd in de Prinsekerk componeerde hij kerkliederen, die de jongeren zelf zongen en die werden begeleid door orgel, koperblazers en slagwerk. ,,Deze vorm van zingen is in die dagen kolossaal ingeslagen. Ja, het was een enthousiaste tijd, zowel voor mij als voor de jeugd. Het vond in kerkelijke kringen zoveel waardering, dat ik in 1962 met de St. Laurenspenning ben onderscheiden’’, zei hij in 1975.

Onder Verwoerds leiding studeerden aan het conservatorium in Rotterdam veel inmiddels bekende organisten af, onder wie Kees van Eersel, Jaap Kroonenburg, Jacques van Oortmerssen en Petra Veenswijk.

Tijdens een kerkdienst op zondag 1 oktober besteedt de kerkelijke gemeente aandacht aan Verwoerds verjaardag, waarbij Verwoerd zelf het orgel bespeelt. De dienst begint om 10.00 uur.

Het concert op vrijdag 6 oktober begint om 20.15 uur. De Grote Kerk staat aan de Lange Kerkstraat in Schiedam.

© 2006 www.orgelnieuws.nl