Concert voor koororgel Catharinakathedraal Utrecht

Text Example

advertentieOrganist Paul Houdijk geeft vrijdagavond 6 oktober een orgelconcert in de Sint-Catharinakathedraal te Utrecht ten bate van een koororgel voor de kathedraal.

Kathedraalorganist Wouter van Belle en Gerard Beemster, de dirigent van het kathedrale koor, hebben al sinds 1996 plannen voor een koororgel. Het grote Maarschalkerweerd-orgel uit 1903 staat aan de westkant van de kerk. Dat is te ver weg om de zangers, die voor de koorruimte staan, te begeleiden. Door de herinrichting van de kerk in 2003 heeft het plan voor het koororgel op een laag pitje gestaan.

Het is de bedoeling dat er in het koor een tweeklaviers orgel met vijftien stemmen (twee transmissies) van Vermeulen uit Weert komt te staan op een nieuw balkon in het zuidertransept, boven de plek waar de zangers staan. Het instrument wordt gemaakt met gebruikmaking van front, de kasdelen, balg en pijpwerk van een orgel dat in 1911 door Fr. Vermeulen sr. uit Weert is gebouwd voor de Fraters van Tilburg. Orgelbouwer Flentrop in Zaandam maakt sleeplade, speeltafel, toets- en registertractuur nieuw. Jos Laus is adviseur namens de Katholieke Klokken- en Orgelraad. Frans Vermeulen, kleinzoon van de bouwer van het oorspronkelijke instrument, verzorgt de intonatie. Voor het project is € 400.000 nodig.

Paul Houdijk speelt werken van Bruckner, Smetana, Lefébure-Wély, Vierne, Camilleri en Bonnet. De toegang is vrij, na afloop is er een collecte. Het concert begint om 20.15 uur. Adres: Lange Nieuwstraat 36.

Meer informatie

www.koororgel.nl

© 2006 www.orgelnieuws.nl