Concertare – Mannes Hofsink – Grote of Mariakerk Meppel

cd concertare mannes hofsink meppel

In 1990 gaf de Provincie Drenthe aan Nico Verrips, cantor-organist van de Grote Kerk te Meppel, de opdracht om een muziekstuk te schrijven voor orgel en strijkorkest. Verrips ging ermee aan de gang en componeerde een driedelig ‘Concert’, een, speels en luchtig werk, dat doet denken aan neoklassieke muziek uit de jaren 20 en’30 (Distler, Poulenc, De Falla), en waarin bovendien – het werd voltooid in het Mozartjaar 1991– de ‘Nachtmusik’ voorbijwaait.

Text Example

advertentieVorig jaar, vijfentwintig jaar na de première, is Verrips’ ‘Concert’ op cd gezet. En wel door het NAtionaal Symfonisch KAmerorkest onder leiding van Geert-Jan van Beijeren, met aan het orgel Verrips (indirecte) opvolger, Mannes Hofsink. Uiteraard is de opname gemaakt in de ‘Möppeltse’ Mariakerk, waaraan Verrips van 1953 tot 1998 als kerkmusicus verbonden was.

Op de cd is nog meer muziek van Verrips te beluisteren. Zoals het ‘Concert voor (Alt)hobo & orgel’: een spits stuk dat eveneens aan het interbellum denken doet. Meer neobarok klinken de variaties over ‘Jezus leeft en ik met Hem’.

Het ‘Concerto II’ voor orgel is, ondanks de Big-Ben-klanken aan het eind, eerder streng dan speels te noemen. Maar ook het Kamp/Schnitger-orgel van de Grote Kerk met zijn stevige, compacte klank is daar debet aan: wanneer Verrips’ muziek, bijvoorbeeld de Variaties over het ‘Veni Creator’, niet in Meppel maar op een min of meer romantisch instrument wordt uitgevoerd (zoals het Buchholz/Jehmlich-orgel van de Dom in Greifswald), klinkt die direct een stuk vriendelijker.

De muziek van Verrips wordt op de cd afgewisseld met orgelwerken van Couperin, Bach en Buxtehude. Hofsink voert deze stukken nogal langzaam uit. Maar doordat hij het ‘vertellend’ doet, klinken ze allesbehalve vervelend.

Eigenlijk had van mij op deze cd nog wel meer van Verrips mogen staan: wat op dit schijfje en wat op diens webstek te horen is, smaakt niet slecht. Het Scherzo bijvoorbeeld: da’s een stevige uitsmijter!


Concertare

Mannes Hofsink – Grote of Mariakerk Meppel
Bach – Buxtehude – Couperin – Verrips
m.m.v. Leonie van Eldik (hobo) en Naska Nationaal Symfonisch Kamerorkest o.l.v. Geert Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen

Toccata in F BuxWV 157 (Dietrich Buxtehude); Variaties over gezang 237/239 (LvdK): Veni Creator Spiritus (Nico Verrips); Nun bitten wir den heiligen Geist BuxWV 208 (Dietrich Buxtehude); Dorische Toccata in d BWV 538/1 (Johann Sebastian Bach); Elevation [Messe pour les Convents] (Fr. Couperin); Concert voor (alt)hobo & orgel (Nico Verrips); Variaties over gezang 217 (LvdK): Jezus leeft en ik met Hem (Nico Verrips); Concerto II (Nico Verrips); Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645, Wer nur den lieben Gott läßt walten BWV 647 (Johann Sebastian Bach); Concert voor orgel & strijkorkest (Nico Verrips)

Label: Tuliprecords.nl
Nummer: TURE 201623
Prijs: € 18,50