Concerten Orgelmuseum online door subsidie Kickstart Cultuurfonds

Historische orgels uit de collectie van het orgelmuseum | © beeld Nationaal Orgelmuseum

Het Nationaal Orgelmuseum heeft onlangs een ruim 22 mille subsidie van het Kickstart Cultuurfonds toegekend gekregen. Het museum gaat het bedrag inzetten om de instrumentencollectie zichtbaar en hoorbaar te maken door online concerten.

Text Example

advertentieMet een serie tweewekelijkse online concerten laat het Orgelmuseum dit jaar de historische orgels uit de collectie klinken. Het eerste concert is op 8 april. Het museum gaat zich daarbij wel onderscheiden van het bestaande online aanbod van orgelconcerten, aldus directeur Wilma Seijbel.

‘We gaan dit steeds doen met een duiding daaromheen: een conservator die iets over het instrument vertelt of de tijd waarin het gebouwd is, extra achtergrondinformatie over de te spelen composities door de organist. Daarnaast worden veel van de concerten uitgevoerd in samenwerking met een solist.’ 

Meer mogelijkheden

Seijbel ‘Het geeft ons opeens zoveel meer mogelijkheden om naar een breed publiek te laten zien wat ons museum te bieden heeft: niet alleen omdat we nu nog noodgedwongen thuis zitten met elkaar, maar ook richting geïnteresseerden die graag ons museum zouden willen bezoeken maar dat om wat voor reden niet (meer) kunnen.’

Halvering

Seijbel ziet de subsidie als een flinke opsteker. Het museum sloot het afgelopen jaar af met een halvering van de bezoekersaantallen. Sinds het begin van de coronapandemie was het ook niet meer mogelijk om concerten te geven; die trekken doorgaans veel publiek. Ook 2021 moest het museum noodgedwongen beginnen met gesloten deuren.

Een tegemoetkoming voor de door corona teruggelopen inkomsten is toegekende subsidie niet. Het geld is uitsluitend bestemd voor de online concerten.

Kickstart Cultuurfonds

Professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters hebben te maken met flinke aanpassingen aan de anderhalvemetersamenleving. Daarom hebben diverse culturele fondsen en de overheid vorig jaar het Kickstart Cultuurfonds opgericht. Dit jaar zit er zo’n 20 miljoen euro in de subsidiepot.

Binnenkort verschijnt op ORGELNIEUWS een interview museumdirecteur Wilma Seijbel.