CONCERTTIP Jeroen de Haan presenteert Orgelmis Jaap Dragt in Grote Kerk Den Haag

metzler orgel grote kerk den haag
Metzler-orgel Grote Kerk Den Haag

Op vrijdagmiddag 19 juli verzorgt Jeroen de Haan om 12.45 uur een lunchconcert in de Grote- of Sint Jacobskerk in Den Haag. Centraal in zijn programma staat de Orgelmis van Jaap Dragt, waarvan die middag ook de bladmuziek wordt gepresenteerd.

Text Example

advertentieJaap Dragt (1930-2003) schreef de Orgelmis voor het grootste deel in juli 1999 De zes delen zijn in feite koraalbewerkingen van protestantse kerkliederen als ‘Rechter in het licht verheven’ (Kyrie), ‘Wir glauben all’ an einen Gott’ (Credo) en ‘Christe, du Lamm Gottes’ (Agnus Dei).

Jeroen de Haan, cantor-organist van de Evangelisch-Lutherse kerk te Woerden, kreeg deze muziek onder ogen en speelde Dragts Orgelmis, of delen hieruit, al eens op verschillende concerten. Er bleek vraag naar de onuitgegeven muziek. Na het overlijden van Jaap Dragt verdiepte De Haan zich in diens orgelrepertoire en nam hij op cd werk op van deze relatief onbekende Nederlandse organist en componist. 

Oeuvre
Het grootste deel van het oeuvre van Jaap Dragt bestaat uit orgelwerken die overwegend gebaseerd zijn op kerkelijke melodieën. In de periode 1955-1979 werden er verschillende werken gepubliceerd bij diverse uitgeverijen en orgelbladen. Vanaf 1980 componeerde Jaap Dragt nog vele orgelwerken die via het kopieerapparaat voornamelijk hun weg vonden naar zijn leerlingen en oud-leerlingen. In overleg met de familie Dragt besloot De Haan om Dragts oeuvre (opnieuw) uit te geven.

Presentatie bladmuziek
Tijdens het lunchconcert op het Metzler-orgel in de Haagse Grote Kerk zal Jeroen de Haan de complete Orgelmis spelen. Dan presenteert hij ook eerste officiële druk die bij uitgeverij Boeijenga Music verschijnt. Naast het werk van Dragt speelt De Haan Praeludium und Fuge in C BWV 545 van Johann Sebastian Bach.


Wekelijks in het zomerse concertseizoen, maar ook af en toe daarbuiten, doorploegt de redactie van ORGELNIEUWS de goedgevulde ORGELAGENDA op zoek naar een bijzonder orgelconcert.