CONCERTTIP Lunchconcerten op het Witte-orgel in Museum Speelklok

Een museum vol klinkende instrumenten, toch is er een instrument in Museum Speelklok wat maar weinig wordt gehoord: Witte-orgel uit 1883. In de maand juli wordt daar verandering in aangebracht met vijf lunchconcerten op woensdag om 12.00 uur.

Text Example

advertentieHet museum, sinds 1984 gevestigd in de Utrechtse Buurkerk, is geheel gewijd aan zelfspelende muziekinstrumenten als draaiorgels, speeldozen en speelklokken. In het schip staat nog altijd het door Johan Frederik Witte in 1883 gebouwde orgel. Oorspronkelijk had het 31 registers op Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal. Bij de restauratie van 1984 werd het zelfs nog uitgebreid met een derde klavier met overwegend Witte-pijpwerk. Een belangrijke rol in het Utrechtse (orgel)concertleven heeft het sindsdien nooit meer mogen vervullen.

Lunchconcerten
In de maand juli is het Witte-orgel dan eindelijk weer eens te horen. Op alle woensdagen is er in het middenschip om 12.00 uur een lunchconcert van een half uur. Het spits wordt 3 juli afgebeten door Gerrit Christiaan de Gier. Op 10 juli speelt Paul van der Woude, gevolgd door Laurens de Man op 17 juli, Leendert Verduijn op 24 juli en als laatste in de serie Arjan Veen op 31 juli. De programma’s vermelden werk van Bach en Mozart tot Wagner en Widor.

Toegang en luncharrangement
Wie het orgelconcert wil bijwonen betaalt de normale toegangsprijs van het museum. Bezoekers van Kerken Luisteren krijgen op vertoon van de programmafolder 25%. Na afloop van ieder orgelconcert is er in het museumcafé een luncharrangement te verkrijgen voor €8,50. Het luncharrangement bevat een broodje, soepje en koffie of thee.

Meer informatie
museumspeelklok.nl

 

© 2019 beeld Gérard van Betlehem

 


Wekelijks in het zomerse concertseizoen, maar ook af en toe daarbuiten, doorploegt de redactie van ORGELNIEUWS de goedgevulde ORGELAGENDA op zoek naar een bijzonder orgelconcert.