CONCERTTIP Twee vrouwen en vier orgels op ‘zwarte zaterdag’ 10 augustus

Het Ypma-orgel in de kerk van O.L.V. Onbevlekt Ontvangen te Overveen | © orgelfoto.nl

Aanstaande zaterdag 10 augustus is dit jaar de ‘zwarte zaterdag’ van de orgelconcerten in Nederland. ORGELNIEUWS telde die dag 52 concerten in een onderzoek naar alle orgelconcerten van deze zomer in ons land. Uit het onderzoek bleek ook dat het aandeel vrouwen onder de concertgevers maar 13% bedraagt. Daarom in deze concerttip: de twee organistes die zaterdag concerteren.

Text Example

advertentieChristine Kamp en Petra Veenswijk zorgen er niet alleen voor dat de dag uitsluitend door mannen wordt gedomineerd, ze bespelen ook nog eens orgels die niet bovenaan de toptienlijstjes prijken. Drie orgels zijn dit seizoen zelfs alleen aanstaande zaterdag te beluisteren.

Christine Kamp, orgeltocht Kennemerland | 10.30, 12.00 en 14.30 uur

Drie orgels in het Kennemerland worden zaterdag 10 augustus bezocht tijdens de laatste Orgeltocht Noord-Holland van dit seizoen. Christine Kamp geeft op elk orgel een kort concert. De tocht begint om 10.30 uur in de Hervormde Kerk van Bennebroek. Daar staat en orgel van Bongaert (1686), Müller (1742) en Flentrop (1976). Om 12.00 uur wordt het Van den Brink-orgel uit 1833 in de St. Bavokerk in Heemstede aangedaan. Het concert op het Ypma-orgel (1867) in kerk van O.L.V. Onbevlekt Ontvangen in Overveen vormt het slot van de orgeltocht.

Deelname: € 15 inclusief programmaboekje | aanmelden niet nodig | eigen vervoer | orgeltochtennoord-holland.nl

Petra Veenswijk, Brigidakerk Geldrop | 16.15 uur

In de Sint-Brigidakerk in Geldrop is de orgelbank van het Vollebregt/Smits-orgel tijdens de concertserie van deze zomer uitsluitend het domein van vrouwen. Zaterdagmiddag is het de beurt aan Petra Veenswijk. Zij speelt een programma met werk van onder anderen Pierné, Guilmant, Franck en Mulet.

Voorafgaand aan het concert (vanaf 15.00 uur) zal Rosemarie Seuntiëns, een van de weinige vrouwelijke beiaardiers, het carillon in de zuidertoren van de Brigidakerk bespelen.

Toegang: gratis, collecte na afloop | brigidaorgel.nl

 


Wekelijks in het zomerse concertseizoen, maar ook af en toe daarbuiten, doorploegt de redactie van ORGELNIEUWS de goedgevulde ORGELAGENDA op zoek naar een bijzonder orgelconcert.  

Lees ook
Orgelconcerten bereiken zomerse piek: meer dan 1.850 concerten in vier maanden

 

Dit bericht is gewijzigd op 08-08-2019 17.00 uur.