Cor van Wageningen geeft Bach-concert op een Hammond

Op zondag 28 mei geeft Cor van Wageningen een bijzonder concert in de Sint-Bartholomeuskerk in Beek-Ubbergen. Op het programma, getiteld ‘The Secret of Bach’, staat deel III van Bachs Clavir-Übung. Daarvoor neemt nu eens geen plaats achter het Lindsen-orgel uit 1834, maar achter een Hammond-orgel van het type D-100.

Text Example

advertentieCor van Wageningen wil met het concert een eerbetoon brengen aan de Hammond Concert E (foto), die binnenkort 80 jaar bestaat, en aan Laurens Hammond, die volgens de concertgever ‘het mooiste twintigste-eeuwse muziekinstrument creëerde’. De organist is al vele jaren gefascineerd door de klank van Hammond-orgels.

In 1973 kreeg hij de kans zelf een Concert E te bemachtigen en bespeelt het sindsdien dagelijks.Het Bach-concert vindt niet plaats op zijn Concert E –  dat leent zich niet voor verplaatsen naar de kerk – wel op een dertig jaar jongere Hammond D-100 die net als de Concert E bedoeld is als concertinstrument.

Cor van Wageningen
Cor van Wageningen met zijn (zeldzame) Hammond Concert E | foto © Carel Schutte

Hammonds
Al in 1934 startte de productie van ‘Hammonds’ binnen de fabriek die was ingericht voor de productie van elektrische  klokken. Alle mogelijke technische problemen die  zich kunnen voordoen bij de ontwikkeling van een totaal nieuw instrument werden in een klap opgelost en sinds die tijd is ‘Music’s Most Glorious Voice’ in principe onveranderd gebleven tot de fabriek van deze oorspronkelijk elektromechanische instrumenten in 1974 zijn deuren sloot.

Mengelberg en Schweitzer
Het instrument wekte groot enthousiasme, bijvoorbeeld bij Willem Mengelberg die het overal aanprees, en bij Albert Schweitzer, een van de eerste kopers. Ook in Nederlandse concertzalen en bioscopen verscheen het instrument, zoals in de Stadsgehoorzaal Leiden, of Tuschinsky Amsterdam. Dat waren niet zozeer de allereerste ‘pootjesmodellen’ A en B, bedoeld voor huisgebruik, maar in de indrukwekkende concertgedaante van de Concert E (1937), met een klassiek pedaal en andere items die voor concertorganisten belangrijk waren.  Dit specifieke instrument bleek al snel zo complex en duur dat er maar weinig van werden geproduceerd.

Willem Mengelberg salutes Hammond

Bach-programma
Het Bach-programma van 28 mei omvat een groot deel van deel III van Bach’s Clavir-Übung met Praeludium en Fuga in Es, koraalbewerkingen en duetten. De Hammond zal worden bijgestaan door een Leslie 122.  Het concert begint om 15.00 uur. De Sint-Bartholomeuskerk is gelegen aan de Kerkberg 1 te Beek-Ubbergen. Toegang bedraagt € 10,00.

 

Meer informatie