Corette: vrolijk kerstfeest met nonnen en cornetten *****

Text Example

advertentie‘Olivier Vernet, creatief en virtuoos als altijd, heeft in september een dubbel-cd opgenomen met kerstmuziek van Michel Corette. Het uit 1750 daterende Johann Andreas Silbermann-orgel in Soultz-Haut-Rhin (Elzas) is een ideaal voertuig voor deze speelmuziek. Een brutaal Grand Jeu, felle trompetten, vurige cornets, maar ook poëtische fluiten: het is er allemaal. En Vernet speelt erop los dat het een lieve lust is, met hoorbaar plezier.’

Michel Corette – Noël 1788

Olivier Vernet & Ensemble …in Ore mel…

Michel Corette: Messe pour le temps de Noël; Nouveau Livre de Noëls

Label: Liga Digital

Bestelnummer: Lidi 0104187-07 (2 cd’s)

Speelduur: 47’14” en 51’08”

Booklet: 14 pagina’s (F)

Prijs: normaal € 32,50, voor lezer van orgelnieuws.nl geldt tijdelijk de speciale prijs van € 29,50

Muzikale interpretatie: * * * * *

Programmakeuze: * * * *

Keuze van het instrument: * * * * *

Kwaliteit van de opname: * * * * *

Informatie in het boeklet: * * * *

Grafische vormgeving (cd en boekje): * * * *

Klik hier om dit artikel te bestellen

Het kerstfeest is in Frankrijk het feest van de Noëls, de blijmoedige volksliedjes over Jozef en Maria, over herdertjes en schaapjes. Met briljante variaties over die Noëls brachten organisten in voorbije eeuwen de kerkgangers in vervoering. Bekend is het verhaal dat Claude Balbastre zoveel mensen op de been bracht met zijn kerstmuziek dat de aartsbisschop hem het spelen verbood: de mensen kwamen voor de muziek naar de kerk en niet voor de preek… De Franse Noëls uit de achttiende eeuw laten ons nog iets proeven van die ongecompliceerde kerstvreugde rondom sprankelende volksliedjes.

Olivier Vernet, creatief en virtuoos als altijd, heeft in september een dubbel-cd opgenomen met kerstmuziek van Michel Corette. Het uit 1750 daterende Johann Andreas Silbermann-orgel in Soultz-Haut-Rhin (Elzas) is een ideaal voertuig voor deze speelmuziek. Een brutaal Grand Jeu, felle trompetten, vurige cornets, maar ook poëtische fluiten: het is er allemaal. En Vernet speelt erop los dat het een lieve lust is, met hoorbaar plezier.

Heel bijzonder is de Messe pour le temps de Noël uit 1788, afkomstig uit een verzameling van vier missen voor twee gelijke stemmen met orgelbegeleiding. Michel Corette heeft hier de vaste misdelen getoonzet op melodieën van bekende kerstliederen. Ik denk dat de mensen het geweldig hebben gevonden, al die teksten van Kyrie, Gloria, Sanctus en Agnus Dei op bekende kerstwijsjes! De sopranen Guilemette Laurens en Anne Magouët maken er ook echt een feest van. Onbekommerde volksmuziek, waarin het orgel met z’n feestelijke solostemmen steeds de voor- en tussenspelen verzorgt. De aanhef van het Gloria door celebrant Gilbert Munch klinkt als een authentieke Elzasser dorpspastoor.

Op de achterzijde van het cd-karton staat de afbeelding die de oorspronkelijke uitgave van de Quatre messes à deux voix égales van Corette sierde: schitterend, die twee nonnetjes aan weerszijden van het orgel. De beide dames die in deze opname te horen zijn, kleedden zich wat minder decent, getuige de foto’s verderop in het booklet.

Twee cd’s vol Noëls: ’t is wel wat veel om achter elkaar te luisteren. Want, met alle waardering voor de speelvreugde van Vernet en voor het enthousiasme van zijn vocale partners: ’t is wel klatergoud, spielerei zonder veel diepgang. Dat moet je dus doseren: dan is het echt genieten geblazen. Vrolijk kerstfeest! [DICK SANDERMAN]

Klik hier om dit artikel te bestellen

© 2007 www.orgelnieuws.nl