Culemborg viert 300 jaar Verhofstadt-orgel met festival in juli

Op 23 juli 1719, dit jaar precies 300 jaar geleden, klonk het Culemborgse Verhofstadt-orgel voor het eerst. Om dat te vieren organiseert de Stichting Muziek in de Grote of Barbarakerk een zomerfestival met concerten, een orgelsafari en een opdrachtcompositie.

Text Example

advertentieGuy Bovet
De eigenlijke verjaardag van het orgel wordt gevierd met een concert door de Zwitserse organist Guy Bovet, die speciaal voor het jubileum werkt aan een opdrachtcompositie. Tijdens dit concert op dinsdag 23 juli zal dit nieuwe werk in première gaan. Tijdens het concert wordt ook een feestelijke toast uitgebracht op het jarige orgel.

Jubileumconcert
Bij het groot onderhoud/de restauratie van het Bosch/Wiegleb– en het Verhofstadt-orgel in de jaren 2011-2013 waren Peter van Dijk en Wim Diepenhorst betrokken als orgeladviseur. Op vrijdagavond 26 juli spelen zij een gezamenlijk jubileumconcert ter ere van het orgel.

De Crane-orgelsafari
Eén van Culemborgs organisten, Mattheus de Crane (1735-1770) was tevens orgel- en klavecimbelmaker. Hij raakte zo door Verhofstadts orgel geïnspireerd, dat zijn eigen instrumenten er wel wat op lijken. Tijdens een orgelsafari op zaterdag 27 juli worden zijn drie bewaard gebleven orgels bezocht.

Reisleider Jaap Jan Steensma zal tijdens de busreis en op locatie vertellen over de instrumenten en hun maker. De orgels zelf worden bespeeld door de organisten Laurens de Man, Francesca Ajossa en Adriaan Hoek.

Programma

  • 09.30 uur – verzamelen bij Station Culemborg
  • 10.00 uur – vertrek per bus
  • 10.30 uur – Est, Dorpskerk (Mattheus de Crane, 1764) | concert Laurens de Man
  • 12.00 uur – Batenburg, Oude- of St. Victorkerk (Mattheus de Crane, 1770) | concert Francesca Ajossa
  • 13.00 uur – gezamenlijk lunch
  • 14.45 uur – Waspik, Hervormde Kerk (Mattheus de Crane, 1767) | concert Adriaan Hoek
  • 16.30 uur –  aankomst Station Culemborg

Deelname kost € 32 inclusief busreis en lunch of € 7 per los concert.

Bach-concert
Barokorkest Concerto da Fusignano sluit het festival af met een Bach-concert op zondag 28 juli. In het programma (titel: ‘de vader, de zoon en … de peetoom’) klinkt het Verhofstadt-orgel als solistisch instrument temidden van strijkers, blazers en zangers. Omdat het tevens Bachs sterfdag is, is gekozen voor de aanvangstijd van 17.50 uur. Na afloop van het concert zijn er hapjes en drankjes.

Meer informatie en kaarten
verhofstadorgel.nl

 

Lees ook
Jubileren en herdenken: organisten, componisten en orgels in 2019