Cursus Kerkelijk Orgelspel VOGG gaat twintigste seizoen in

docenten cursus kerkelijk orgelspel VOGG

In september 2014 gaat opnieuw de Cursus Kerkelijk Orgelspel (CKO) van de Vereniging van Organisten van de Gereformeerde Gemeenten (VOGG) van start. Het wordt het twintigste seizoen waarin de tweejarige cursus wordt gegeven. Dit jaar is er voor het eerst ook een cursus Contrapunt & Harmonie. Aanmelden kan nog tot 1 augustus.

Text Example

advertentie 

Deelnemers kunnen zich nu opgeven voor CKO-1 en CKO-2: het eerste jaar waarin cursisten les krijgen in solfège, algemene muziekleer, muziekgeschiedenis, orgelbouwkunde, functioneringsvaardigheden, koraalspel en vrij orgelspel. Het eerste cursusjaar wordt afgesloten met toetsen over de eerste vijf genoemde vakken. In het tweede jaar wacht men naast toetsen over algemene muziekleer (i.c. kerkmodi), muziekgeschiedenis en orgelbouwkunde óók de praktische toetsen koraalspel en vrij orgelspel. Bij goed resultaat ontvangen deelnemers na twee jaar het ‘Getuigschrift Kerkelijk Orgelspel A’.

 

CKO-3 en 4

Ook kan men zich weer opgeven voor CKO-3 en CKO-4: gedurende twee jaren zijn de vakken solfège, algemene muziekleer (waaronder harmonieleer) en muziekgeschiedenis. Daarnaast bekwamen de deelnemers zich bij koraalspel in het improviseren van een inleiding of een voorspel aan de hand van tien improvisatietechnieken. Bij goed resultaat ontvangen de cursisten na twee jaar het ‘Getuigschrift Kerkelijk Orgelspel B’.

 

Contrapunt & Harmonie

Voor het eerst is het ook mogelijk een cursus Contrapunt & Harmonie te volgen. Vanuit de tweejarige cursus CKO-3 en CKO-4 werd regelmatig aangegeven dat een gedegen kennis van deze vakken node werd gemist bij het improviseren. Het vak harmonieleer wordt wel gegeven gedurende deze tweejarige cursus, maar één uur per week was niet voldoende om ver genoeg in de materie te duiken.

 

Kerkorganist

In de cursus Kerkelijk Orgelspel wordt geen ‘orgelles’ geven, zoals dat door diverse docenten wordt gedaan. In de cursus wordt in groepsverband stil gestaan bij alle facetten die van belang zijn om bijvoorbeeld in een eredienst als organist goed te kunnen functioneren. Deze cursussen zijn dan ook bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het vak ‘kerkorganist’, of voor diegenen die meer willen weten van het vak kerkmuziek. De docenten zijn Hans van Gelder, Arjan Versluis, Herman Lammers, Henk de Gelder, Hester van der Male, Dick den Engelsman, Hans Pors en Piet den Uil (zie foto v.l.n.r.).

 

Cursusgeld

De cursus wordt gegeven op tien zaterdagochtenden (per cursusjaar) rondom het orgel van locatie ‘Guido de Brès’ van het Wartburg College te Rotterdam gedurende het winterseizoen. Het cursusgeld bedraagt per cursusjaar € 325,00 voor leden van de VOGG en € 375,00 voor niet-leden. Studerenden en hospitanten betalen € 250,00. Dit cursusgeld is inclusief de examengelden.

 

Meer informatie en aanmelden

Henk C. de Gelder, cursusleider
Wilhelminastraat 43
3264 XR Nieuw-Beijerland
telefoon 0186 – 69 20 88
e-mail hcdege48@gmail.com