Cursus Kerkelijk Orgelspel VOGG na zomer van start

Text Example

advertentieIn september 2013 gaat de Vereniging van Organisten van de Gereformeerde Gemeenten (VOGG) voor de negentiende maal van start met de Cursus Kerkelijk Orgelspel (CKO). Evenals de voorgaande keren wordt deze cursus gegeven in Rotterdam.

Deelnemers kunnen zich nu opgeven voor CKO-1 en CKO-2: het eerste jaar waarin cursisten les krijgen in solfège, algemene muziekleer, muziekgeschiedenis, orgelbouwkunde, functioneringsvaardigheden, koraalspel en vrij orgelspel. Het eerste cursusjaar wordt afgesloten met toetsen over de eerste vijf genoemde vakken. In het tweede jaar wacht men naast toetsen over algemene muziekleer (i.c. kerkmodi), muziekgeschiedenis en orgelbouwkunde óók de praktische toetsen koraalspel en vrij orgelspel. Bij goed resultaat ontvangen deelnemers na twee jaar het ‘Getuigschrift Kerkelijk Orgelspel A’.

Dit jaar kan men zich ook weer opgeven voor CKO-3 en CKO-4: gedurende twee jaren zijn de vakken solfège, algemene muziekleer (waaronder harmonieleer) en muziekgeschiedenis. Daarnaast bekwamen de deelnemers zich bij koraalspel in het improviseren van de inleiding of het voorspel aan de hand van tien improvisatietechnieken. Bij goed resultaat ontvangen cursisten na twee jaar het ‘Getuigschrift Kerkelijk Orgelspel B’.

In deze cursus wordt geen ‘orgelles’ geven, zoals dat door diverse docenten wordt gedaan. In de cursus wordt in groepsverband stil gestaan bij alle facetten die van belang zijn om bijvoorbeeld in een eredienst als organist goed te kunnen functioneren.

Deze cursussen zijn dan ook bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het vak ‘kerkorganist’, of voor diegenen die meer willen weten van het vak kerkmuziek. De docenten zijn Hans van Gelder, Arjan Versluis, Herman Lammers, Henk de Gelder, Hester van der Male, Dick den Engelsman, Hans Pors en Piet den Uil (zie foto v.l.n.r.).

De cursus wordt gegeven op de zaterdagochtend rondom het orgel van de ‘Guido de Brès’ te Rotterdam gedurende het winterseizoen. Het cursusgeld bedraagt per cursusjaar € 300,00 voor leden van de VOGG en € 350,00 voor niet-leden. Dit cursusgeld is inclusief de examengelden.

Meer informatie en aanmelden

Henk C. de Gelder, cursusleider

Wilhelminastraat 43

3264 XR Nieuw-Beijerland

telefoon 0186 – 69 20 88

e-mail hcdege48@gmail.com

advertorial

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie VOGG