Van Dam-orgel Mariakerk Buitenpost weer in gebruik

Van Dam-orgel Mariakerk Buitenpost

Zondag 16 oktober is het Van Dam-orgel in de Mariakerk te Buitenpost weer in gebruik genomen. Orgelmakerij Bakker en Timmenga te Leeuwarden voerde in de afgelopen maanden groot onderhoud uit aan het negentiende-eeuwse instrument.

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1877 gebouwd de de firma L. van Dam en Zonen te Leeuwarden. Bij oplevering had het achttien stemmen verdeeld over Hoofdwerk en  Bovenwerk. Het pedaal was aangehangen.

Dispositiewijziging
In 1930 werd de Viool di Gambe 8′ van het Bovenwerk als Cello 8′ op het Hoofdwerk geplaatst. Daar kwam de Quintprestant 3′ te vervallen. Op de vrijgekomen plaats op het Bovenwerk werd een Aeoline 8′ geplaatst. Het werk werd uitgevoerd door Vaas en Bron (n.v. Orgelfabriek v/h P. van Dam).

Restauratie
In 1973/74 werd het orgel gerestaureerd door de orgelmakers Fama & Raadgever. De wijzigingen van 1930 werden ongedaan gemaakt; de Quintprestant 3 nieuw gemaakt. Tevens werd het orgel uitgebreid met een zelfstandig pedaal van vier stemmen naar voorbeeld van het Van Dam-orgel te Anjum.

Groot onderhoud
Veertig jaar na deze restauratie dienden zich opnieuw werkzaamheden van omvangrijker aard aan. In 2016 voerde Orgelmakerij Bakker en Timmenga uit Leeuwarden groot onderhoud uit aan het orgel. Daarbij werd het gehele instrument schoongemaakt.

Alle pijpwerk werd van de windladen genomen, waar nodig uitgedeukt, en herplaatst. De mechaniek werd integraal opnieuw afgeregeld. Ook werden de messing armpjes met palmhouten eindklosjes vernieuwd. Het pedaalklavier werd gerestaureerd en de motorkist werd anders gepositioneerd.

Voor het herstel van het schilderwerk aan de orgelkas tekende Randolph Algera uit Heerenveen.

Van Dam-orgel Mariakerk Buitenpost kopie

 

Dispositie

Hoofdwerk C-g3
Bourdon 16
Violon 16 discant
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Quintprestant 3
Octaaf 2
Cornet III discant
Trompet 8 bas/discant

Bovenwerk C-g3
Roerfluit 8
Salicionaal 8
Viool di Gambe 8
Salicet 4
Fluit travers 4
Quintfluit 3
Gemshoorn 2
Clarinet 8

Pedaal C-d1
Subbas 16
Prestant 8
Octaaf 4
Bazuin 16

Werktuiglijke registers
Koppel Hoofdwerk-Bovenwerk
Koppel Pedaal-Hoofdwerk
Windlosser
Afsluiting Hoofdwerk
Afsluiting Bovenwerk

Stemming: gelijkzwevend
Toonhoogte: a1 = 435 hz

 

© 2016 fotografie Ad Fahner