David Sanger (63) overleden

Text Example

advertentieDe internationaal bekende Britse concertorganist David Sanger is donderdag 27 mei op 63-jarige leeftijd overleden. Sanger werd in de ochtend van vrijdag 28 mei door de politie dood gevonden in zijn huis in Embleton in het Noord-Engelse graafschap Cumbria.

Sanger werd eerder deze week aangehouden op verdenking van ontucht met minderjarigen. Dinsdag 25 mei verscheen hij voor de rechter en kwam hij op borgtocht vrij. De ontucht zou hebben plaatsgevonden tussen 1978 en 1982. Sanger ontkende de beschuldigingen. Op 21 juli zou de zaak opnieuw dienen.

De Britse politie is in verband met de dood van Sanger niet op zoek naar verdachten.

David Sanger was een gerespecteerd internationaal concertorganist. Sinds hij eerste prijzen behaalde op de internationale concoursen van St. Albans (1969) en Kiel (1972) genoot hij een carrière als soloartiest. Het bracht hem veelvuldig in landen als Denemarken, Noorwegen, Zweden, Rusland, Duitsland en de Verenigde Staten. Ook trad hij een aantal malen op in Nederland (onder andere in de Bavo in Haarlem en de Utrechtse Domkerk).

Sanger stond in hoog aanzien als docent. Zo doceerde bij ondermeer aan de universiteiten van Oxford en Cambridge, het Royal College of Music in Londen en als gastdocent bij de Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen alsook diverse gerenommeerder instituten in Groot Brittannië. Ook werd hij regelmatig gevraagd plaats te nemen in jury’s van internationale orgelconcoursen.

In 1985 David Sanger hij Fellow van de respectabele Britse Royal Academy of Music. In 2008 werd hij benoemd tot voorzitter van het Royal College of Organists (RCO) waarvan hij al sinds zijn vijftiende lid van was. Zijn termijn zou aan het aan het collegejaar 2010/2011 aflopen.

Van zijn spel verschenen meer dan twintig opnamen, onder andere met het complete orgeloeuvre van Bach (op Meridian), de symphonieën van Vierne en het complete orgelwerk van Franck. Daarnaast was David Sanger ook actief als componist van orgel- en koormuziek. Ook was hij veel gevraagd als adviseur bij orgelbouwprojecten zoals recent bij de bouw van een nieuw orgel voor het IJslandse Concertgebouw in Reykjavik.

© 2010 www.orgelnieuws.nl