De Crane-orgel Batenburg opnieuw in gebruik

de crane-orgel oude sint-victorkerk batenburg

Op vrijdag 13 november vindt de officiële heringebruikname plaats van het uit 1770 daterende De Crane-orgel in de Oude Sint-Victorkerk in Batenburg. Het orgel werd onlangs gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw.

Text Example

advertentieHet instrument werd in 1987 al eens integraal gerestaureerd onder advies van Aart van Beek, ook toen door Verschueren Orgelbouw. Bij die gelegenheid werden de Mixtuur en de Trompet, die rond 1900 moesten wijken voor twee strijkers, gereconstrueerd.

Als gevolg van uitdroging waren de afgelopen jaren veel houten onderdelen beschadigd en defect geraakt. Windkanalen, windlade en mechaniekonderdelen zijn de afgelopen maanden hersteld en bovendien is het binnenwerk gereinigd en werd het deels zeer fragiele pijpwerk waar nodig gerestaureerd. Deze werkzaamheden werden namens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed door Wim Diepenhorst begeleid.

De heringebruikname begint vrijdag 13 november om 16.00 uur. Vanaf 15.30 uur zijn genodigden en andere belangstellenden welkom. Na een welkomstwoord volgen enkele korte toespraken die met orgelmuziek worden afgewisseld. Het De Crane-orgel zal bij deze gelegenheid door Gert Oldenbeuving bespeeld worden. Johan Zoutendijk, directeur van Verschueren Orgelbouw, zal uitleg geven over de historie van het orgel en de restauratie. Na afloop wordt een drankje aangeboden en is er gelegenheid om boven bij het orgel een kijkje te nemen.

 

 


Dispositie

Manuaal C-d3
Praestant 8
Holpyp 8
Octaaf 4
Gemshoorn 4
Fluit 4
Super Octaaf 2
Cornet III discant
Mixtuur IV
Trompet 8 bas/discant

Pedaal C-f°
Aangehangen

Stemming: Neidthardt ‘für eine gro?e Stadt’ (1724)

 

© 2015 fotografie Carel van Gestel