De Jong: Drei Präludien und Fugen über Adventslieder

de jong drei präludien und fugen über adventslieder BU 2663

Van Margreeth Chr. de Jong verscheen bij de Duitse muziekuitgever Dr. J. Butz opnieuw een bundel met drie preludiums en fuga’s. Evenals het vorige opus 54 over ‘Lob- und Danklieder’ koos ze hier voor een barok idioom, met name dat van Bach. 

Text Example

advertentie 

De Jong behandelt hier drie adventsliederen die alle uit Bachs tijd stammen. De eerste en laatste zijn bij ons bekend als de adventsliederen ‘Hef(t) op uw hoofden, poorten wijd’ (Liedboek voor de Kerken 120, nieuwe Liedboek 435) en ‘Hoe zal ik U ontvangen’ (Liedboek voor de Kerken 117, nieuwe Liedboek 441). Präludium und Fuge Nr. 2 behandelt ‘Tochter Zion, freue dich’, bij ons beter bekend als het paaslied ‘U zij de glorie’ dat nu ook onder nummer 634 is opgenomen in het nieuwe liedboek.

 

De preludiums en fuga‘s zijn te spelen op een orgel met twee klavieren en pedaal. Registratieaanwijzingen ontbreken: ‘de organist van goede smaak zal met inachtneming van een voor de barok kenmerkend klankbeeld en de hem/haar ter beschikking staande dispositie zonder moeilijkheden tot een overtuigende vertolking geraken’, aldus het voorwoord van prof. dr. Albert Clement, onder wiens redactie de uitgave verscheen.

 

Notenvoorbeelden (pdf)

 

 

Margaretha Christina de Jong

Drei Präludien und Fugen über Adventslieder für Orgel solo, op. 61

 

Präludium und Fuge über ‘Macht hoch die Tür’; Präludium und Fuge über ‘Tochter Zion, freue dich’ (A toi la Gloire); Präludium und Fuge über ‘Wie soll ich dich empfangen’

 

Uitgave: Dr. J. Butz Musikverlag
Nummer:  BU 2663
Pagina’s: 35
Prijs: € 14,00

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]