De nevel maakt het spookachtig [de Kerstman]

Text Example

advertentieDe dagen worden korter en de koude nachten zorgen voor ochtendmist. De nevel maakt het vooruitzicht spookachtig. Anderen ontwaren door het waas contouren van een glansrijke toekomst. Orgelnieuws kent het verschijnsel en vraagt zich af: hoe zou de orgelwereld er in 2016 uitzien? Vandaag de kritische bijdrage van de Kerstman, ook bekend als Grootvadertje Vorst of Santa Claus.Wat ik als Kerstman waarneem, levert een verwachting voor 2016.

• Grijs gedraaide cd-tracks onder een nieuwe orgel-dvd geplakt. Tel uit je winst.

• Orgels fotograferen kan zonder vakkennis. Kwaliteit? Niet nodig. Een zwarte vlek tegen een overbelicht venster heet een orgelfoto. Wie de meeste heeft, is de winnaar. De populairste camera is een telefoon.

• Op meerdere sites: “Leest mijn verhalen op die andere site”. Aansluitend: “Foei, u spreekt mij tegen, dus u bent niet welkom.” Magere bezoekersaantallen?

• Een webmaster(!), bezig met het afbranden van de liefhebbers uit een specifieke denominatie. Iedereen is hier welkom?

• “Wie weet wat over een in hoogte verstelbare orgelbank” op alle orgel websites gepost. En overal hetzelfde antwoord:”Balkjes doen wonderen.”

• “Het restauratieverslag is meer dan een half A4tje, kan iemand het voor mij samenvatten” is de standaard inspanning om gegevens op peil te houden.

• “Reger op een orgel uit 1851 kan écht niet”. Een uur later: “Tollebeek, mooi toch?

Het ziet er niet goed uit. In 2016 wordt het orgel in de Bovenkerk te Kampen vervangen door een digitale kloon. Véél goedkoper. De Top10 speelt er graag op. Applaus speel je nu zelf, het is immers een register geworden.

Ik denk er over om maar weer blokfluit te gaan spelen.

Ristonmänikko, december 2006

[de KERSTMAN]