de Orgelvriend 01-2005 [inhoud]

Text Example

advertentie‘Bach is het hoogst haalbare voor een rechtgeaard organist’

Aad Alblas had een interview met Jan J. van den Berg, die op 31 augustus j.l. 75 jaar werd, en in 2005 zijn zestigjarig organistenjubileum hoopt te vieren. De Delftse organist vult zijn leven met componeren, lesgeven en concerteren. Zijn onvrijwillig afscheid als organist van de Nieuwe Kerk zit hem nog altijd hoog.

‘Zestig jaar Katholieke Klokken- en Orgelraad’

Op 26 september 2004 werd een klein symposium georganiseerd in Vught, ter gelegenheid van het feit dat de KKOR zestig jaar geleden werd opgericht. Sprekers waren o.a. Ton van Eck, Jan Boogaarts en rijksadviseur Rudi van Straten. Diezelfde dag werd in de H. Hartkerk van de Edith Steinparochie een ‘nieuw’ orgel van Romanus Seifert uit Kevelaer ingewijd. Het werd in 1967 gebouwd voor de abdij van Eibingen (D).

‘Het Van Oeckelen-/Steendam-orgel in de Rehobothkerk te Tholen’

Willem van Twillert staat uitgebreid stil bij het nieuwe orgel voor de Gereformeerde Gemeente van Tholen, oorspronkelijk gebouwd in 1841 door Petrus van Oeckelen voor de Academie- of Broerkerk in Groningen. Na diverse wijzigingen werd het door Orgelmakerij Steendam in 1986 in opslag genomen en onder advies van Dirk Bakker gerestaureerd.

In ‘Berichten uit de orgelwereld’ nieuws van het Orgelmuseum in Elburg, een korte terugblik op de viering van ‘Tien jaar Stichting Organum Frisicum’ (tijdens welke een nieuw omvangrijk boek van Jan Jongepier over Vijf eeuwen Friese orgelbouw werd gepresenteerd) en nieuws over de toekomstige bestemming van de Amsterdamse Parkkerk.

‘Het lievelingsorgel van Franz Liszt in oude luister hersteld’

Wim Eradus was bij de heringebruikneming van het grote orgel uit 1855 van Friedrich Ladegast in de Dom van Merseburg. Dit instrument, waaraan Franz Liszt inspiratie ontleende voor zijn orgelcomposities, werd tussen 2001 en 2004 gerestaureerd door drie orgelbouwers: Hermann Eule, Christian Scheffler en Kristian Wegscheider.

‘Orgelbouw in kort bestek’

Na jaren te hebben gezwegen, is het Bernard Pels-hoofdorgel (1932) in de H. Antonius Abt te Schaijk door toedoen van orgelrestaurateur Nico van Duren uit Maren Kessel weer speelbaar. Het laatromantische orgel vormt een mooie aanvulling op het Van Deventer-/Smits-orgel uit 1755/1854 dat sinds 1971 het koor van de kerk siert

CD-recensies: besprekingen van twee Aeolus-cd’s van Léon Berben, ‘Expressie’ van Bert den Hertog & Laura Bos, ‘Friese Orgelpracht’ van Jan Jongepier en twee cd’s van Festivo: ‘Feike Asma – Reger – Hoyer – Reubke’ en de nieuwste van Louis Robilliard met o.a. die prachtige transcriptie van Fauré’s Suite ‘Pelléas et Mélisande’.

Als muziekbijlage deze maand een trio en koraalzetting van de hand van Jaap Niewenhuijse over Gezang 147 van het Liedboek voor de Kerken: ‘Looft God, gij christ’nen, maakt Hem groot’.

Ten slotte: Index op orgels en op organisten/orgelcomponisten van jaargang 46.

Verschijningsdatum: 31 december 2004.

[GERCO SCHAAP]

www.boekencentrum.nl