de Orgelvriend 02-2005 [inhoud]

Text Example

advertentieEen greep uit de inhoud van het februarinummer van ‘de Orgelvriend’.

“Ide Boogaard: “Ontwikkeling in de orgelbouwkunst is nog steeds mogelijk”

Orgelmaker Ide Boogaard bouwde in 2003/2004 een groot orgel voor de Bethelkerk van de Gereformeerde Gemeente in Geldermalsen. Aan het rugpositief wordt momenteel de laatste hand gelegd. Vóór de bespreking van dit orgel (volgt in maartnummer) had Willem van Twillert een uitgebreid interview met de Rijssense orgelmaker.

FOTO: Ide Boogaard (Foto: Willem van Twillert)

Heden en toekomst, visies op de orgelcultuur

Op zaterdag 13 november 2004 organiseerde het Instituut voor Liturgiewetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over de orgelcultuur. Sprekers waren prof. dr. Anton Vernooij, Joost Langeveld, dr. Hans Fidom en Jan Veldkamp. Eén van de stellingen luidde: “Het orgel is van kerk en liturgie”. Geen letterlijke weergave van de lezingen maar een alles omvattend verslag door Dirk Molenaar.

Van Dam-orgel in Harlingen door brand verwoest

Op donderdag 23 december 2004 brandde de Vrijgemaakt-Gereformeerde kerk in Harlingen geheel uit, waarbij het Van Dam-orgel uit 1864 verloren ging. Het orgel was oorspronkelijk gemaakt voor de Gereformeerde Oosterkerk in Leeuwarden en werd na restauratie in 1989 in Harlingen geplaatst. Er was ook ouder materiaal in verwerkt.

Harrison & Harrison Organbuilders Ltd. (4)

In de vierde aflevering van Hendrik Jan de Bie’s artikelenserie over deze Engelse orgelbouwfirma gaat het over Arthur Harrison (1868-1936), die een belangrijk stempel op het œuvre van de firma heeft gedrukt, en over de stimulerende rol van luitenant-kolonel George Dixon. Met een unieke afbeelding van Dixon uit 1910.

Muziekbijlage

Deze maand een bewerking over Gezang 285 (LvdK) van de Gorcumse organist/componist Jan Bonefaas, die vorig jaar op 20 februari overleed. Vanaf 16 februari zal via www.orgelradio.nl een herdenkingsprogramma rond Jan Bonefaas te beluisteren zijn en op 19 februari wordt in Gorinchem zijn oratorium ‘De Openbaring’ uitgevoerd.

Orgelbouw in kort bestek

In deze rubriek aandacht voor het nieuwe Reil-orgel in de Jachtlaankerk te Apeldoorn (omslagfoto), een aantal restauraties in 2003 door de Leeuwarder firma Bakker & Timmenga van orgels in Hallum, Oppenhuizen en Nijega, en het nieuwe Klop-orgel in de Christelijke Gereformeerde kerk in Putten.

Rien Buijk: “een uit de hand gelopen hobby …”

Een gesprekje met de vroegere Orgelvriend-redacteur Rien Buijk door Wim van der Ros. Zijn studie theologie en zijn werk als pastor in Someren dwongen hem gas terug te nemen voor wat betreft ‘de Orgelvriend’. Buijk en zijn vrouw wonen tegenwoordig weer in Amersfoort en hij houdt zich nog steeds bezig met zijn grote hobby.

En verder: Voorproefje van ‘een vorstelijk document’ – Organistenjubilea – Bespreking van de orgelmonografie ‘Het reform-orgel in Nederland’ – CD-recensies (2cd ‘Orgelcultuur Lopikerwaard’; Han Kapaan en Gerben Mourik; Albert de Klerk) – Wegwijzers – Radio-orgelbespelingen via 747 AM – Vraag en aanbod