De Orgelvriend 1-2006

Text Example

advertentieIn de laatste week van december verschijnt het januarinummer van ‘de Orgelvriend’

Sander van Marion viert in 2006 zijn vijftigjarig organistenjubileum. Op tweede kerstdag geeft hij in de Rotterdamse Laurenskerk het eerste van een 50-tal jubileumconcerten. Aan de vooravond van het jubileumjaar sprak Wim van der Ros met de Scheveningse organist over zijn muzikale voorkeuren en zijn voorliefde voor themaconcerten. [FOTO: Wim van der Ros]

In Nieuws uit de orgelwereld: Restauratie Maarschalkerweerd-orgel Delft gaat door; Hinsz-orgel Roden weer in gebruik; Hans Fidom van Het Orgel naar Het Orgelpark; Ingebruikneming Haarlems Cavaillé-Coll-orgel; Proper-orgel Zalk kan worden gerestaureerd; Middelburgs theaterorgel gaat naar Haarlem.

“Verstrooiing en integriteit zijn zeker niet altijd elkaars bondgenoten” is één van de conclusies die Kees Weggelaar trok tijdens het tweede Hinsz-compositieconcours op 19 november in de Bovenkerk te Kampen. De Hinsz-prijs werd gewonnen door de Belg Paul Takahashi; de tweede prijs én publieksprijs gingen naar Willem van Twillert. Een foto van het Hinsz-hoofdorgel prijkt op het omslag.

Bart van Buitenen schrijft over de orgels van de Engelse Episcopale kerk Saint-Mary te Rotterdam. De eerste aflevering van dit tweedelige artikel documenteert de historische gegevens van de twee orgels in het eerste kerkgebouw van de anglicaanse gemeente aan het Haringvliet in Rotterdam. Tevens wordt een connectie aangetoond tussen Johann Christoph Bach en de Maasstad.

Improvisaties tijdens een kerkdienst pakken niet altijd even gunstig uit. Zelfs niet als je een en ander goed hebt voorbereid. En helemaal niet als je iets héél bijzonders wilt laten horen en dat ‘noodgedwongen’ aan het eind van de preek pas hebt overdacht. Je ster als improvisator kan met zoiets behoorlijk gaan dalen, al brengt het wel kerkgangers in beweging … “Nicht schön leuchtet der Morgenstern”, door Dirk Molenaar.

In december viert de Leeuwarder orgelmakerij Bakker & Timmenga haar 125-jarig bestaan. Ad Fahner, secretaris van de Stichting Organum Frisicum, behandelt in vogelvlucht de geschiedenis van het gerenommeerde bedrijf. Met foto’s van de oprichters en een blik in de werkplaats.

De muziekbijlage van deze maand is een bewerking van Henk Dubbink over het vrolijke lied ‘Geest van hierboven’ (LK 477). Overgenomen met vriendelijke toestemming van Uitgeverij Cantique en ook als klavarnotatie opgenomen.

Er worden cd’s gerecenseerd van Matteo Imbruno (‘Bach and the sources of his inspiration’), Leon van den Brand (Abdij Heeswijk), Bert den Hertog (‘Exposition’), Charles de Wolff (Messiaen) e.a.

En natuurlijk de gebruikelijke indexen op orgels, organisten en orgelcomponisten bij jaargang 47. [GERCO SCHAAP, eindredacteur]

© 2005 orgelnieuws.nl