De Orgelvriend 10 – 2006

Text Example

advertentieOp zaterdag 30 september verschijnt het oktobernummer van ‘de Orgelvriend’.

Dorthy de Rooij: “Mooi spelen, dan komt de rest vanzelf wel”

Van Lex Gunnink, die van 1982 tot 1987 hoofdvak orgel bij Dorthy de Rooij studeerde, een postuum portret van de in 2002 overleden organiste. “In de tijd dat ik concerten begon te geven, keek men mij meestal ongelovig aan als ik naar beneden kwam. Men zag het kleine meisje aan voor de registrante, en de registrant voor de speler.” [FOTO: collectie Lex Gunnink]

Twee interessante orgels op Curaçao

De Elburger organist en organisator Maarten Seijbel bracht vorig jaar enkele weken op het eiland Curaçao door en keek daarbij ook naar de orgels in de Fortkerk en in de Synagoge van Willemstad.

In de rubriek Orgelbouw in kort bestek worden enkele recente werkzaamheden van de firma Patijn Orgelbouw vof uit Wapenveld onder de loep genomen. In 2003 bouwde Patijn een viervoets positief uit Winterswijk om tot een achtvoets werk en plaatste dat in de Ontmoetingskerk in Hattem. Het Van de Berg en Wendt-orgel van de Gereformeerde Gemeente in Hilversum werd in uitgebreide vorm in de Christelijke Gereformeerde kerk van Hattem geplaatst.

Bart van Buitenen bespreekt het nieuwe boek Miskend, verguisd & afgedankt van dr. Hans Fidom over Nederlandse orgels uit de vroege 20e eeuw en de herwaardering ervan.

Als muziekbijlage een bewerking van Jan van Gijn over Psalm 65. De bewerking maakt deel uit van zijn nieuwste bundel Orgelpsalter deel 7 en is met vriendelijke toestemming van de componist, tevens uitgever, overgenomen. Uiteraard ook in klavarnotatie.

In de rubriek Nieuwe muziekuitgaven wordt recent verschenen bladmuziek van Kees Bak, Jacques van den Dool, Jan van Gijn, Gerrit ’t Hart, Margreeth de Jong, Piet Rippen, vader en zoon Rozendaal, Hector Olivera en Jan Zwart besproken.

Voor het eerst in de fonografische geschiedenis is het integrale orgelœuvre van César Franck op zes cd’s ter beschikking gekomen. Cornelis van Zwol plaatst de orgelwerken in hun context en bespreekt de drie dubbel-cd’s die Audite in Memmingen opnam met de Duitse organist Hans-Eberhard Ross.

Verder: Nieuws uit de orgelwereld – Berichten – CD-recensies – Wegwijzers – Vraag en aanbod – Orgel op radio en internet.

Op het omslag onder meer een foto van het Van Dam/Pels-orgel in de Oude Kerk te Ede, een van de zeven kerken die meedoen met de Open Orgeldag Ede op 7 oktober.

© 2006 www.orgelnieuws.nl