De Orgelvriend 10-2010

Text Example

advertentieOp vrijdag 1 oktober verschijnt het oktobernummer van ‘de Orgelvriend’ met daarin o.m. het aangekondigde verslag van Sander van der Kaaij, die deelnam aan de Jong Talentklas tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem 2010.

Verder:

Een interview met de Groninger orgelmaker Winold van der Putten door Roelof Kuik. Van der Putten begon na zijn leertijd bij Reil samen met Berend Veger een eigen orgelmakerij. Zijn ‘Rutland-orgel’ trok internationaal de aandacht. Na een ernstig verkeersongeluk in 2002 kwam hij er weer bovenop. Onlangs bouwde hij een ‘middeleeuws orgel’ voor een particulier.

Op zaterdag 9 oktober a.s. organiseert de Brabantse Orgelfederatie in samenwerking met de Orgelvriend de najaarsexcursie naar ’s-Hertogenbosch (Sint-Catharinakerk), Rosmalen (Sint-Lambertuskerk) en Nistelrode (Sint-Lambertuskerk). Wim van der Ros geeft behalve het dagprogramma ook bijzonderheden over de te bezoeken orgels.

Op 30 september maakt het Nederlandse orgelpubliek opnieuw kennis met het spel van de Finse concertorganist Kalevi KIiviniemi. Gerco Schaap bespreekt drie van zijn cd’s, waaronder een met het complete orgel- en harmoniumwerk van Kiviniemi’s landgenoot Jean Sibelius.

In Orgelbouw in kort bestek beschrijft Wim van der Ros de wordingsgeschiedenis en de restauratie van het Vollebregt/Vermeulen-orgel in de Sint-Odulphuskerk in Best.

De muziekbijlage bestaat uit twee bijdragen: een bewerking van Gezang l (LvdK) van Joachim Frisius en een voorspel voor Psalm 150 door Cor van Heusden (ook in klavarnotatie).

Nieuwe muziekuitgaven en cd’s worden besproken, en vijf speciale concerten worden toegelicht in de concertagenda Wegwijzers. [GERCO SCHAAP]

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie Orgelmakerij Van der Putten bv (Winold van der Putten) en Fuga (Kiviniemi).