De Orgelvriend 11-2005

Text Example

advertentieOp 29 oktober verschijnt het novembernummer van de Orgelvriend – Daarin een interview met Christine Kamp, echtgenoot Fons Brouwer en opnametechnicus Henk Jansen over het Festivo-cd-project met de complete orgelwerken van Louis Vierne.

Over wat er allemaal komt kijken bij zo’n project, en over de technische middelen die de opnametechnicus ter beschikking staan om dichter bij de intenties van de componist te komen.

In de rubriek ‘Nieuws uit de orgelwereld’: Hayo Boerema nieuwe Laurensorganist, orgelsymfonie van Bastiaans uitgevoerd, Jan Welmers krijgt Sweelinck-prijs, Manifestatie Nationale Orgeldag, Stichting Utrecht Orgelland opgericht, Organist.nl wordt Orgelnieuws.nl, het SGO-orgelconcours en een ‘In memoriam Noel Mander’.

Willem van Twillert bezocht de werkplaats van Orgelmakerij Reil in Heerde, toen daar het orgel voor de Shinanomachikerk in Tokyo stond opgesteld. Inmiddels is het naar Japan verscheept en in Tokyo opgebouwd, waarbij tevens de laatste hand aan de intonatie is gelegd. Kort verslag met veel foto’s.

Dick Sanderman bespreekt de nieuwe liedbundel Tussentijds – Aanvullend liedboek bij het Liedboek voor de Kerken.

Dirk Molenaar stelt het vorig jaar door Mense Ruiter Orgelmakers gerestaureerde Van Oeckelen-orgel uit 1896 voor. Daarbij staat hij wat uitgebreider stil bij bepaalde facetten van de Groninger Lutherse kerk- en orgelgeschiedenis van vóór 1896 en bij de voormalige woonhuizen van Petrus van Oeckelen.

Dirk Molenaar bespreekt ook de “Okkebox”: de door Okke Dijkhuizen samengestelde doos met 20 cd’s waarop de klank van welgeteld honderd Nederlandse orgels is vastgelegd, met een begeleidend boekwerk waarin de gegevens van de bespeelde instrumenten zijn gedocumenteerd. Aanbeveling: “Vraagt u de box voor twee opeenvolgende sinterklaasvieringen tegelijk en alvast voor uw verjaardag, dan valt de prijs van zo’n vorstelijk document in het niet!”

Naast de gebruikelijke berichten een muziekbijlage van de hand van Jan J. van den Berg, gepubliceerd ter gelegenheid van zijn 60-jarig organistenjubileum dat hij op 23 november hoopt te vieren met een concert in de Amersfoortse Joriskerk.

Er worden cd’s gerecenseerd van Gillian Weir (de eerste opname van het gerestaureerde orgel in de Royal Albert Hall, Londen), Henco de Berg (Improvisaties in Bavokerk Haarlem), Klaas Jan Mulder (heruitgave Hasselt/Dordrecht) en de orgels van Eton College door Clive Driskill-Smith.

Op het omslag onder meer een foto van de Cavaillé-Coll in St.-Ouen, Rouen door Fons Brouwer. [GERCO SCHAAP, eindredacteur]

[© foto: Gerco Schaap]

© 2005 orgelnieuws.nl