De Orgelvriend 11-2010

Text Example

advertentieOp vrijdag 29 oktober verschijnt het novembernummer van ‘de Orgelvriend’ met daarin onder meer een groot artikel over het gerenoveerde orgel van de Leidse Marekerk.

Nieuws en berichten uit de orgelwereld

• Lourens Stuifbergen doet verslag van het Internationaal César Franck Concours, dat van 21 tot 25 september plaatsvond in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem en werd gewonnen door Michael Bártek. In Leens werd op zaterdag 18 september het jaarlijkse orgelconcours van de Stichting Groningen Orgelland gehouden, dat werd gewonnen door Kees Alblas. Het verslag is van Albert Rodenboog.

Het Garrels-orgel in de Leidse Marekerk gerenoveerd

Het orgel in de Marekerk van Leiden kent een bewogen historie. In de zestiende eeuw gebouwd als klein orgel voor de Leidse Pieterskerk, werd het in 1733 naar de Marekerk overgeplaatst en sindsdien verschillende malen verbouwd. Dankzij een renovatie door Verschueren Orgelbouw heeft het orgel weer een deel van zijn oude glans terug.

De orgelmaker Joannes Reiner Titz

Een aanvulling van Wout van Kuilenburg naar aanleiding van ons artikel over twee orgels in het Belgische Hoogstraten in de Orgelvriend van juli/augustus, waarin de naam van orgelmaker J.R. Titz valt. Het enige integraal bewaard gebleven orgel van Titz staat in de Hervormde Kerk van Grave.

Een kleurrijk boek over een Haarlemse klankschilder

In 2006 promoveerde de Limburgse kerkmusicus Gerard Sars op het leven en werk van Albert de Klerk. Naar aanleiding hiervan ontstond de behoefte om een toegankelijk boek voor een bredere lezerskring uit te brengen. Deze uitgave, onder redactie van Frans Lutters, werd in juni j.l. in Haarlem gepresenteerd. Een bespreking door Kees Weggelaar, zelf oud-leerling van De Klerk

En verder:

• Muziekbijlage (enkele voorbeelden uit de nieuwe bundel Korte voorspelen voor de 150 Psalmen en Enige Gezangen van Paul Wols, uitg. Den Hertog, Houten)

• Ingezonden

• Dvd- en cd-recensies

• Wegwijzers

• Orgel- en kerkmuziek op Radio 5.

© 2010 fotografie: Gerco Schaap (Leiden)

© 2010 www.orgelnieuws.nl