De Orgelvriend 12-2006

Text Example

advertentieOp zaterdag 2 december verschijnt het decembernummer van maandblad ‘de Orgelvriend’, met daarin twee wat grotere artikelen over orgelbouw.

In de eerste helft van het blad vindt u het tweede deel van Bart van Buitenens artikel over de opmerkelijke restauratie van het orgel in de Sint-Lodewijkskerk te Leiden. In dit afsluitende deel wordt de lezer deelgenoot van de overwegingen en dilemma’s waarvoor men zich bij de restauratie van het Mitterreither-orgel zag gesteld. Met een gedetailleerd dispositieoverzicht en een historisch overzicht van het Reichner-orgel van de Remonstrantse kerk in Den Haag, waarvan de kas nog in de Lodewijkskerk staat.

Het tweede grote artikel handelt over “Het moderne Nederlandse orgel in Zwolle”, waarmee het Maarschalkerweerd-orgel in de Onze Lieve Vrouwekerk te Zwolle wordt aangeduid. De begin dit jaar afgesloten laatste fase van de restauratie van dit instrument door Flentrop Orgelbouw was voor Philip van den Berg aanleiding om aan de hand van historisch onderzoek, een analyse en een korte bespreking van dit orgel het Maarschalkerweerd-concept nader te verkennen, enigszins te doorgronden en te definiëren. De bespreking van het orgel volgt in het januarinummer.

In de reeks “Op de orgelbank” ditmaal een gesprek met cd-producer Erik Versluis uit Hardinxveld-Giessendam, onder de titel “Opnemen vanuit een christelijke identiteit”. Versluis bracht onlangs een 3-cd-box met de orgelsymfonieën van Louis Vierne op de markt, gespeeld door drie jonge organisten: Kees Geluk, Bert den Hertog en Eric Quist. Aansluitend wordt de cd-box besproken door Gerco Schaap.

Het orgelconcours van Stichting Orgelstad Leiden leverde dit jaar drie winnaars op. Een verslag door Jan W. van Spronsen, en aansluitend een kort verslag van het amateur-orgelconcours van Stichting Groningen Orgelland.

Verder wordt weer een groot aantal cd’s besproken en is er aandacht voor kerstmuziek. De muziekbijlage is een koraal en een variatie over “Adeste Fideles” door Jaap Niewenhuijse uit zijn nieuwste bundel “Kerstmis achter het orgel”.

Voor een proefabonnement zie

www.orgelvriend.nl

© 2006 www.orgelnieuws.nl