De Orgelvriend 2-2006

Text Example

advertentieRond 28 januari verschijnt het februarinummer van ‘de Orgelvriend’. Hierin onder meer: De orgels van de Engelse Episcopale kerk Saint-Mary te Rotterdam

In het tweede, afsluitende deel beschrijft Bart van Buitenen hoe het Mitterreither/Reichner & Bauer-orgel uit de oude St.-Mary’s Church in Rotterdam terechtkwam in het Engelse Eton College, en wat er nu nog van over is. Daarna een beschrijving van het Harrison & Harrison-orgel (1920) dat in de huidige St. Mary’s Church te vinden is. Het orgel siert ook het omslag.In Nieuws uit de orgelwereld: Orgelmakerij Bakker & Timmenga hofleverancier, Nieuwe website NIvO, Jaap Zwart organist in Harderwijk, Nederlandse orgelwerken uitgegeven, Masterclass met publiek rond Duyschot-orgel H.I. Ambacht.

In Orgelbouw in kort bestek beschrijft Wim van der Ros het nieuwe orgel in de r.-k. Plechelmuskerk in het Twentse grensplaatsje De Lutte, gebouwd door B.A.G. Orgelmakers te Enschede. Zij hebben daarbij gebruik gemaakt van het vroegere Leeflang-orgel in het Arnhemse Stadhuis.

Dirk Molenaar woonde de presentatie van deel X van de encyclopedie Het Historische Orgel in Nederland in de Groninger Martinikerk op 19 november 2005 bij en geeft een korte karakteristiek van de inhoud van dit deel.

Nieuwe muziekuitgaven van Cor Kint, Julius Röntgen (foto), Gerrit ’t Hart, Johann Th. Lemckert en anderen worden besproken en gesignaleerd door Dick Sanderman, Bart van Buitenen en Gerco Schaap.

Felix Aprahamian: een leven gewijd aan muziek. De Engelse muziekcriticus Felix Aprahamian (1914-2005) schreef in zijn lange leven meer programmatoelichtingen, artikelen en kritieken dan wie ook. Zijn huis op Muswell Hill in Londen was één grote bibliotheek annex muziekarchief. Hij was betrokken bij de Organ Music Society en hielp vele jonge musici op weg. Een uitgesteld portret door Gerco Schaap. [foto: Gerco Schaap]

In de nieuwe rubriek Op de orgelbank krijgt iemand uit de orgelwereld vanaf zijn of haar orgelbank een tiental vragen voorgelegd. Ditmaal: organiste en cd-producente Jolanda Zwoferink uit Zwijndrecht.

De muziekbijlage is een bewerking over Psalm 107 van Jan Slagt.

CD-recensies: 400 jaar koraalkunst (Gerard Bal), Zomerconcerten Zierikzee (div. organisten), Gerrit ’t Hart Koraalbewerkingen deel 2, Franse virtuozen (Kees Geluk), Max Reger (Gerd Zacher / Eduoard Oganessian) en een aantal delen uit The English Cathedral Series van Regent Records. [GERCO SCHAAP]

© 2006 orgelnieuws.nl