De Orgelvriend 2007-11

Text Example

advertentieUit de inhoud van het novembernummer van “de Orgelvriend” dat inmiddels is verschenen:

Jan van Westenbrugge 40 jaar kerkorganist

Op 17 november viert Jan van Westenbrugge zijn 40-jarig jubileum als kerkorganist. “… onze muzikale predikant …”, zo wordt hij in zijn kerk in Wateringen getypeerd. Een gesprek over zijn organistencarrière én over het orgel in de Pleinkerk met Wim van der Ros.

Honderd jaar Seifert-orgel Kevelaer

Van 17 tot 25 november wordt in de Mariabasiliek van Kevelaer (D) het eeuwfeest gevierd van het in 1907 opgeleverde Seifert-orgel. Een kort historisch overzicht van de geschiedenis van het “Wallfahrtsorgel” door Gerco Schaap.

“Dat deurtje hoort daar niet …”

Enige persoonlijke herinneringen van Ton van Eck aan de op 24 juni onverwacht overleden kunsthistoricus dr. Arjen Looyenga. Zijn verdiensten voor de orgelcultuur in ons land reiken verder dan zijn kunsthistorische beschrijvingen van de orgelkassen en kerkgebouwen voor de orgelencyclopedie.

Elgar en het orgel

De honderdvijftig jaar geleden geboren Edward Elgar (1857-1934) was in zijn jeugd organist in Worcester maar schreef naar verhouding weinig voor het orgel. Een vertaald artikel van Relf Clark, overgenomen uit het Engelse blad Organists’ Review van mei 2007.

De orgelmakers Schulze

Uitgebreide boekbespreking door Bart van Buitenen van The Schulze Dynasty – Organ Builders 1688 – 1880, geschreven door Bryan Hughes. Het merendeel van deze publicatie is gewijd aan de werkzaamheden van Edmund Schulze in het Verenigd Koninkrijk.

Orgelbouw in kort bestek

In deze rubriek het Pels & Van Leeuwen-orgel van wijlen Klaas Middelkoop, dat door zijn weduwe werd geschonken aan de Protestantse kerk van Venhuizen (foto) en daar werd opgebouwd door de firma S. de Wit & Zn. Verder een bijdrage van Aart de Kort over het ‘nieuwe’ orgel in de r.-k. parochiekerk van De Lier, daar geplaatst door Adema’s Kerkorgelbouw.

En verder: Nieuws uit de orgelwereld, de maandelijkse column van Gert Oost, een muziekbijlage van Jan Slagt over Psalm 141, Wegwijzers en Vraag & aanbod.

In het volgende nummer onder meer:

• Interview met Kees van Houten

• Componistenschets: Hugo Distler

• Oud Engels goud op cd

• Cd- en dvd-recensies

Fotografie: Wim van der Ros (Jan van Westenbrugge), Marcel Pelt (Venhuizen).

© 2007 www.orgelnieuws.nl