De Orgelvriend 2007-12

Text Example

advertentieOp vrijdag 30 november verschijnt het decembernummer van ‘de Orgelvriend’, het laatste nummer van de 49e jaargang. Volgend jaar een jubileum!

In het nieuwe nummer een interview met Kees van Houten, die onlangs herdacht dat hij al vijftig jaar in de Sint-Lambertuskerk in Helmond speelt. Wim van der Ros spreekt met hem over zijn speciale band met Bach en met het Robustelly-orgel, over zijn docenten én over zijn eigen oud-leerlingen.

Vooruitlopend op de honderdste geboortedag van de Duitse organist/componist Hugo Distler in 2008 bracht de Noaber Foundation een dubbel-cd uit met diens integrale orgeloeuvre en een aantal van zijn koorwerken. Cornelis van Zwol beschrijft het moeilijke leven van Distler en bespreekt de Noaber-uitgave.

In ‘Oud Engels goud op cd’ vertelt Gerco Schaap het verhaal achter de ‘Michael Woodward Series’ van Priory: uitvoerig gedocumenteerde, hoogwaardige grammofoonplaatopnamen van Engelse orgels en organisten uit de jaren tachtig die inmiddels bijna allemaal op cd zijn verschenen. (Foto: Michael Woodward achter zijn Revox A-700)

In de rubriek Nieuwe muziekuitgaven worden besproken: Suite uit Valerius’ ‘Gedenck-clanck’ van Jan Bonefaas, twee bundels La Sainte Chapelle van Lefébure-Wély en de 17 Psalmen & Gezangen in vier delen van Addie de Jong. Gesignaleerd worden nieuwe uitgaven van koraalbewerkingen van Feike Asma, Marco den Toom, Margaretha Christina de Jong en Gerrit ’t Hart.

En verder: Nieuws uit de orgelwereld, de maandelijkse column van Gert Oost (een sprookje over de geschiedenis van een koninklijk orgel), Orgelbouw in kort bestek (over het orgel in de Christelijke Gereformeerde kerk in Noordeloos), een muziekbijlage van Nico de Mes (Christ is born in Bethlehem, variations on a Christmas carol), cd-recensies en een bespreking van de dvd ‘Die orgel im Auditorium von Tenerifa’ door Gerben Mourik, en ten slotte de concertagenda.

© 2007 www.orgelnieuws.nl