De Orgelvriend 2007-2

Text Example

advertentieOp vrijdag 26 januari verschijnt het februarinummer van ‘de Orgelvriend’, met daarin onder meer een uitgebreide bespreking van het boek ‘Orgels van de Wederopbouw’.

‘Concertgebouwpodium is voor ons heilige grond’

Sinds 2002 vormen Olga Malkina en Nico D. Blom uit Gorinchem een muzikaal duo dat zich toelegt op de vertolking van vierhandige muziek voor piano en orgel. Op 21 februari concerteren ze in het Amsterdamse Concertgebouw. Op vrijdag 26 januari geven ze een try-outconcert in de Baarnse Paaskerk. Een gesprek met een bevlogen duo.

De Alkmaarse compositiewedstrijd

Verslag door Kees Weggelaar van het op 29 november 2006 gehouden compositieconcours ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Stichting Vrienden van het Orgel, in de Grote of Sint-Laurenskerk te Alkmaar.

Het moderne Nederlandse orgel in Zwolle (3)

In dit afsluitende deel geeft Philip van den Berg een kort overzicht van de orgelliteratuur die het beste tot haar recht komt op Maarschalkerweerd-orgels en beschrijft hij een tweede orgelconcept dat de firma Maarschalkerweerd & Zoon eind 19e/begin 20e eeuw ging ontwikkelen.

In Orgelbouw in kort bestek schrijft adviseur Peter van Dijk over het vorig jaar door Hendriksen en Reitsma gerestaureerde Bevington-orgel in de Ontmoetingskerk te Wilnis. Gerco Schaap beschrijft het vorig jaar met één stem uitgebreide orgel in de Doopsgezinde kerk in Baarn.

Orgels van de Wederopbouw

Een uitgebreide boekbespreking door Bart van Buitenen van het achtste deel in de reeks Nederlandse orgelmonografieën die wordt uitgegeven door de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën in samenwerking met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. In samenhang daarmee op het omslag een foto van het Marcussen-orgel in de Utrechtse Nicolaïkerk, dat op 23 januari j.l. precies 50 jaar geleden in gebruik werd genomen.

Als muziekbijlage een voorspel en koraal over Gezang 327 uit het Liedboek voor de Kerken van de hand van Hildebrand Otto, traditiegetrouw in twee notaties.

Verder 4 pagina’s cd-recensies, nieuws en berichten uit de orgelwereld, Wegwijzers (met o.m. extra aandacht voor het herdenkingsconcert rond Jean Langlais in Rotterdam, vijf jaar ‘Rotterdam Orgelstad’, Koepelconcerten in Hoorn en een Buxtehude-integrale in Noordbroek) en ten slotte radio-orgelbespelingen en orgel op internet.

Voor een proefabonnement: zie www.orgelvriend.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Gerco Schaap