De Orgelvriend 2007-3

Text Example

advertentieOp dinsdag 27 februari verschijnt het maartnummer van maandblad ‘de Orgelvriend’. Ditmaal een extra dik nummer …

In de rubriek Op de orgelbank ditmaal organist/beiaardier Michel Gottmer uit Etten-Leur, musicus in hart en nieren. “Ik wilde graag de luister van het orgel in de liturgie betrekken”, vertelt Gottmer aan Wim van der Ros. Het afgelopen jaar vierde Gottmer zijn 40-jarig beiaardierschap; hij is al zeker 44 jaar verbonden aan de parochie in Etten-Leur.

Het Maarschalkerweerd-orgel Sint-Jozefkathedraal Groningen spreekt weer zijn eigen taal. Na jarenlang gezwegen te hebben, klinkt de Groninger Maarschalkerweerd weer in optima forma. Het instrument werd gerestaureerd door Adema’s Kerkorgelbouw uit Hillegom en heeft zijn ‘tussenfront’ weer terug.

Dick Sanderman bespreekt de nieuwe Canadese uitgave van de Goudimel-psalmen The Genevan Psalms in Harmony waarin de later ingeslopen verhogingen alsnog zijn ingevoegd. Daarnaast een verklarende tekst over de psalmmelodieën door de eeuwen heen.

Bart van Buitenen bespreekt het jubileumboek Adema – 150 jaar orgelbouw, over “een 150 jaar jong bedrijf in een oud ambacht”, uitgegeven door de orgelmakerij zelf. Met enkele interessante illustraties uit het boek.

Verder in dit nummer aandacht voor 75 jaar Klavarskribo. In november 2006 was het 75 jaar geleden dat Cor Pot (1885-1977) het door hem ontwikkelde klavarschrift op de markt bracht. Nog steeds is deze muzieknotatie een alternatief voor hen die het normale notenschrift als te ingewikkeld ervaren.

In Orgelbouw in kort bestek bespreekt Dirk Molenaar een huisorgel van een organiste te Nijmegen dat door Orgelmakerij Van der Putten is gebouwd “als herinnering aan een dierbare”, het nieuwe kistorgel van Jelte Hulzebos en de tweede fase van de restauratie van het Roelf Meijer-orgel in de Grote Kerk te Emmen.

In de nieuwe rubriek Een tweede leven zullen regelmatig orgels die de afgelopen jaren een nieuw onderdak hebben gevonden, kort worden besproken. In de eerste aflevering: een Van Nes-orgel achter een Maarschalkerweerd-front in de parochiekerk van Putte (N.-B.), door Wim van der Ros.

Verder in dit nummer weer Nieuws uit de orgelwereld, Berichten, CD-recensies. De muziekbijlage is ditmaal een Lamento over Psalm 6 van de hand van Gerrit Kommers.

Inlichtingen en proefabonnement: www.orgelvriend.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Wim van der Ros