De Orgelvriend 2007-4

Text Example

advertentieOp dinsdag 3 april verschijnt het extra dikke aprilnummer van ‘de Orgelvriend’ met ook deze maand weer een gevarieerde inhoud.

Het blad opent ditmaal met Nieuws uit de orgelwereld, met onder meer aandacht voor het Buxtehudefestival in Zierikzee en Brouwershaven, een KNOV-excursie naar het ‘Bach-orgel’ op 21 april in de Grote Kerk van Dordrecht en een persbericht over het Kam-orgel uit de v.m. Bonifatiuskerk in Dordrecht dat géén nieuwe bestemming zal krijgen in Etten-Leur.

Ook enkele nieuwe orgelwebsites worden besproken.

Op 3 april is het tien jaar geleden dat de organist van de Rotterdamse Goede Herderkerk, Addie de Jong, plotseling overleed. Een kort portret van de musicus door Joop Poot en de aankondiging van een ‘In memoriamconcert’ op 12 mei in de Sionskerk te Vlaardingen. Op orgelradio.nl is nog de hele maand april de LP-uitzending over Addie de Jong te beluisteren.

Dirk Molenaar schrijft over het Chamadron, een achtvoets tongwerk dat zich sinds 1988 in de toren van de dorpskerk in Havelte bevindt. Op 12 mei wordt het Chamadron voor het eerst betrokken bij de Orgeldag Noord Nederland.

Wim van der Ros beschrijft de geschiedenis van het Vollebregt/Gradussen-orgel in de parochiekerk van Elshout (afgebeeld op omslag) en doet verslag van de restauratie door Pels & Van Leeuwen.

De Stichting Bonifatiusorgel Etten-Leur, die het ambitieuze plan had om het Kam & Van der Meulen-orgel uit de v.m. St.-Bonifatiuskerk te Dordrecht een plaats te geven in de St.-Lambertuskerk te Etten-Leur, heeft zichzelf opgeheven, na vergeefse pogingen het orgel gerestaureerd te krijgen. Bart van Buitenen belicht de geschiedenis van het bij orgelmaker Henk van Eeken opgeslagen instrument.

Erik van der Heijden beschrijft de orgelgeschiedenis van de S:t Nikolai kyrka te Halmstad (Zweden) tot en met het nieuwe drieklaviers orgel dat Pels & Van Leeuwen Orgelbouw in 2003 voltooide. Hij geeft zijn indrukken van het instrument weer en bespreekt de cd Organ Dreams 4 die de Engelse concertorganist Christopher Herrick er opnam.

De muziekbijlage bestaat ditmaal uit twee koralen uit Bachs Matthäus-Passion. De koralen komen uit een bundel met door Dick Sanderman gemaakte bewerkingen van koren en aria’s uit Bachs passiemuziek. Onder meer deze Cantique-bundel wordt gesignaleerd in de Nieuwe muziekuitgaven.

Verder in dit nummer de aankondiging van de Orgeldag Noord-Nederland op zaterdag 12 mei en andere berichten, vier pagina’s cd-recensies, de concertagenda en een overzicht van toekomstige orgelbespelingen op radio en internet.

© 2007 www.orgelnieuws.nl