De Orgelvriend 2007-5

Text Example

advertentieOp zaterdag 28 april verschijnt het extra dikke meinummer (48 pagina’s) van maandblad ‘de Orgelvriend’.

Het meinummer opent met een interview met Renske Vrolijk, eindredacteur van de NCRV-website Orgelconcerten. Eén dezer dagen komt het 150e orgelconcert online te staan. Het interview wordt geïllustreerd met oude organistenfoto’s uit NCRV-gidsen en een ervaring van Leo van Doeselaar, die onlangs een concert terugluisterde dat hij op 16-jarige leeftijd voor de NCRV gaf op het orgel van de Haagse Kloosterkerk. “Het blijkt dat de meeste karakteristieken van je spel zich blijkbaar al heel vroeg nestelen en niet, zoals ik nog dacht, voornamelijk ontstaan door al die vele invloeden die je tijdens en na je beroepsopleiding opdoet.”

Maarschalkerweerd-orgel Oosterhout gerestaureerd

De ingebruikname op 1 oktober 2006 van het door Elbertse Orgelmakers gerestaureerde orgel in de basiliek van Sint-Jan-de-Doper in Oosterhout was een van de plezierigste die auteur Bart van Buitenen ooit meemaakte. Het frontloze instrument was een van de eerste elektro-pneumatisch geregeerde orgels van Maarschalkerweerd. De elektro-pneumatiek is door Elbertse weer in ere hersteld. Het orgel klinkt letterlijk als herboren.

Jan Proper (1853-1922) – Orgelbouwer op het grensvlak van ambachtelijk en industrieel

Dirk Molenaar schrijft over een in eigen beheer uitgegeven studie van Roel Walsma uit Leeuwarden over de Kamper orgelmaker. Proper bouwde meer dan honderd orgels, waarvan volgens Walsma meer dan de helft is verdwenen.

‘Organo Pleno’ kweekt ‘handige’ organisten

Bespreking door Arjen Leistra van het eerste deel van een nieuwe orgelmethode, geschreven door Christiaan Ingelse en op de markt gebracht door Muziekuitgeverij Willemsen te Huizen.

Hinsz-orgel Roden goeddeels gerestaureerd

Het enige Hinsz-orgel in Drenthe, in de Catharinakerk van Roden, werd op 27 januari 2006 in gebruik genomen na een restauratie door de firma Bakker & Timmenga, onder advies van Stef Tuinstra. De orgelgeschiedenis en restauratie wordt beschreven door Dirk Molenaar.

Een aantrekkelijk jeugdboek over het orgel

Gerco Schaap recenseert het boekje De leukste spreekbeurt van Jolanda Dijkmeijer, verschenen bij Uitgeverij De Banier in Utrecht. Het boekje bevat een cd met bewerkingen van Wim van Beek van enkele opwekkingsliederen.

En verder: Nieuws en berichten uit de orgelwereld, een muziekbijlage van Jaap Niewenhuijse, CD-recensies, Wegwijzers, Vraag & Aanbod, Radio-orgelbespelingen en Orgel op internet.

Het eerder aangekondigde interview met Henk G. van Putten (50 jaar organist) zal in het juninummer worden opgenomen. In dat nummer tevens de eerste aflevering van een serie over de orgelmakers Leichel.

Foto’s: NCRV & Gerco Schaap

Abonnementen: www.orgelvriend.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl