De Orgelvriend 2007-7/8

Text Example

advertentieOp vrijdag 29 juni verschijnt het extra dikke zomernummer van ‘de Orgelvriend’.

Het juli/augustusnummer opent met een interview met Louis Robilliard, organist van de Eglise St.-François-de-Sales in Lyon, die op 6 juli een concert geeft in de Nieuwe Kerk in Katwijk. Nederlandse organisten met hun conservatoriumdiploma op zak reizen naar Lyon om bij Robilliard verder te studeren. In het vraaggesprek licht hij onder meer zijn motto ‘Muziek is de adem van een ander leven’ toe.

Erik van der Heijden was een van de Nederlanders die in maart jl. lezingen verzorgden tijdens het tweede internationale orgelsymposium dat in maart werd gehouden in het Gnessin State Musical College in Moskou, op initiatief van Alexander Fiseisky. Van der Heijden doet verslag.

Verder een artikel van Jan Jongepier over het Strumphler/Reil/Van Vulpen-orgel in de Vrijgemaakt-Gereformeerde kerk te Harlingen. Vanaf december 2006 houden de ‘vrijgemaakten’ in Harlingen weer diensten in het gebouw waarin twee jaar geleden een grote brand woedde. Op 17 maart namen ze ook een nieuw orgel in gebruik dat werd gebouwd door Van Vulpen uit Utrecht met gebruikmaking van historisch materiaal.

Dave Lazoe schrijft over een bijzonder Amsterdams orgel: het Clavaux-orgel in de Sint-Agneskerk, ontworpen door Hubert Cuypers. Na een periode van verval is het orgel thans weer in behoorlijke conditie dankzij gestaag uitgevoerd reparatiewerk onder leiding van de organist Bram Biersteker. Op zaterdag 30 juni is het eerste zomerconcert op het instrument; dan wordt tevens Bierstekers nieuwe cd van het orgel gepresenteerd.

In de tweede aflevering van zijn vierdelige reeks over de orgelmakers Leichel schrijft Jaap Brouwer over twee orgels van Friedrich Leichel en Zoon: het mechanische orgel van Pingjum en het orgel in de Margarethakerk in Norg (foto), waaraan in 2005 groot onderhoud werd gepleegd door René Nijsse.

Verder: Nieuws en berichten uit de orgelwereld, een muziekbijlage van Gerben Mourik, cd- en dvd-recensies, 11 pagina’s Wegwijzers en de traditionele ‘Orgelevenementenkalender’.

© foto Louis Robilliard: Susanna Veerman

© foto Agneskerk: Gerco Schaap

© 2007 www.orgelnieuws.nl