De Orgelvriend 2007-9

Text Example

advertentieOp vrijdag 31 augustus verschijnt het septembernummer van maandblad ‘de Orgelvriend’. Met onder meer twee artikelen die aanhaken bij de Nationale Orgeldag op 8 september.

Peter Dillingh schrijft over het Bakker & Timmenga-orgel (1906) in de Wilhelminakerk te Dordrecht, dat in 2005 achter het bestaande vroeg 18e-eeuwse orgelfront werd geplaatst. Het instrument, oorspronkelijk gebouwd voor de gereformeerde Duyststraatkerk in Rotterdam, vervangt het Van den Bijlaard-orgel uit 1920. Met foto’s van o.a. Gérard van Betlehem.

Van de serie ‘De orgelmakers Leichel’ door Jaap Brouwer volgt de derde aflevering. Nadat in het vorige nummer aandacht werd besteed aan de Leichel-orgels in Pingjum en Norg, nu aandacht voor het orgel van Pieterburen, gebouwd volgens het pneumatische kegelladensysteem. Met een dispositiebeeld bij het werk van de Lochemse Leichels.

Verder: ‘De Orgelvriend’, de eerste column van Gert Oost, die onlangs is toegetreden tot het bestuur van de Stichting ‘De Orgelvriend’. Met een verwijzing naar de muziek- en theatervoorstelling ‘Echo’ van de theatercompagnie Barrevoet, waarin historische kerkjes met hun orgels het decor vormen.

In het tweede en laatste deel van ‘Het Clavaux-orgel in de Sint-Agneskerk te Amsterdam’ beschrijft Dave Lazoe de lotgevallen van het in 1933 door Spanjaard voltooide instrument. In 1960 werd door de firma Adema een begin gemaakt met vernieuwing en uitbreiding van het orgel. Het bleef bij ombouw van het eerste manuaal. Ook dit orgel is op de Nationale Orgeldag te horen.

Het septembernummer begint met een uitgebreide nieuwsrubriek, die wordt besloten met een kort verslag van het Govert van Wijn Concours dat op 23 juni plaatsvond in de Grote Kerk te Maassluis.

Verder de gebruikelijke rubrieken Berichten uit de orgelwereld, 5 pagina’s Wegwijzers, Vraag & Aanbod en het programma van ORGELradio in september.

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Agneskerk – Gerco Schaap