De Orgelvriend 2007/6

Text Example

advertentieOp vrijdag 1 juni verschijnt het juninummer van maandblad ‘de Orgelvriend’. Evenals de afgelopen maanden bevat ook dit nummer 48 pagina’s.

In de rubriek Op de orgelbank heeft Gerco Schaap een interview met organist/beiaardier Henk G. van Putten, die dit jaar zijn 50-jarig organistenjubileum viert met een reeks jubileumconcerten. “De beste organisten zijn zij die een breed repertoire spelen.” En: “Ik ben solistisch ingesteld. Daarom ben ik denk ik beiaardier geworden.”

Bätz-orgel in Tilburgse Pauluskerk gerestaureerd

Johan Hendrik Hartman Bätz bouwde zijn orgel voor de hervormde gemeente in Tilburg in 1765 voor de Heikese kerk. In 1824 kwam het in de huidige Pauluskerk te staan. Wim van der Ros beschrijft de geschiedenis en onlangs afgesloten restauratie van het instrument.

De Groninger orgelkenner Jaap Brouwer wijdt een serie van vier artikelen aan de oorspronkelijk uit Emmerich afkomstige orgelmakers Leichel. In deze eerste aflevering gaat het over de gebroeders Friedrich Gerhard(t) Leichel, die zich later in Lochem vestigde, en Ehrenfried Leichel, die zijn atelier in Arnhem had.

Als muziekbijlage deze maand enkele variaties over de Engelse hymne ‘Immortal, Invisible, God only wise’ van Folgert Zwaving. Ze maken deel uit van de nieuwe bundel Orgelvariaties over 10 Engelse Hymnen, uitgegeven door Willemsen in Huizen.

In Nieuwe muziekuitgaven bespreekt Dick Sanderman de delen II, III en IV van de Werken voor orgel van Cor Kint, geredigeerd en van editiecommentaar voorzien door dr. Thijs Kramer en uitgegeven door Boeijenga in Veenhuizen.

Gerco Schaap bespreekt het boekje Kogels in de kerk en andere beschouwingen over (kerk)muziek van Dirk Zwart, uitgegeven door Kok in Kampen.

Onder de kop ‘Historisch orgel Etten-Leur had gered kunnen worden’ een reactie van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten op het artikel ‘Historisch orgel voor Etten-Leur verloren’ van Bart van Buitenen (de Orgelvriend april 2007). Met een weerwoord van Bart van Buitenen.

Daarnaast de gebruikelijke rubrieken Nieuws en Berichten uit de orgelwereld, CD-recensies, Wegwijzers, Vraag & Aanbod, Radio-orgelbespelingen & Orgel op internet.

Proefabonnement: 4 nummers voor 8 euro. Zie www.orgelvriend.nl

© foto’s: Gerco Schaap (Henk van Putten) en collectie Frans Leichel.

© 2007 www.orgelnieuws.nl