De Orgelvriend 2009-02

Text Example

advertentieOp vrijdag 30 januari verschijnt het februarinummer van ‘de Orgelvriend’, met daarin: Nieuws en berichten uit de orgelwereld: • René Verwer promoveerde op ‘Cavaillé-Coll en Nederland’ • Christine Kamp ontvangt Weesper Cultuurprijs 2008 • Onderhorst-kabinetorgel voor Bennekom • Amateurconcours Waalwijk • Zelf spelen op Rotterdamse orgels.Hans Elbertse 40 jaar orgelmaker

Interview met Hans Elbertse uit Soest, die veertig jaar geleden in de orgelmakerij van zijn vader ging werken en volop voor “het mechanische orgel” ging. Met foto’s van de proefopstelling in de werkplaats van het gerestaureerde Maarschalkerweerd-orgel van de Maria van Jessekerk in Delft. “We voelen ons een beetje familie van Maarschalkerweerd”.

Van Oeckelen-orgel in Waalwijk stijlvol gerestaureerd

Wim van der Ros beschrijft de historie en de onlangs door Pels & Van Leeuwen uitgevoerde restauratie van het Cornelis van Oeckelen-orgel uit 1822/’23 in de Hervormde kerk aan de haven in Waalwijk. Het later geplaatste bovenwerk sluit nu beter aan bij het werk van Van Oeckelen.

Het orgel van de Kogerkerk

De onlangs gerestaureerde Kogerkerk (Koog aan de Zaan) maakt deel uit van een levendige dorpskern in het hart van de Zaanstreek. Voor deze kerk bouwde Hendrik Wicher Flentrop in 1922 zijn eerste orgel, met pneumatische tractuur. Bas Westerhof, een van de organisten, beschrijft de historie en de vorig jaar voltooide restauratie door Flentrop Orgelbouw.

De kroning van een koningin

Hans Koenders doet verslag van de heringebruikneming van het gerestaureerde Friedrich Stellwagen-orgel (1659) in de St. Marienkirche in Stralsund. Behalve Kristian Wegscheider en Gunter Böhme uit Dresden werkte ook de Nederlandse orgelmaker Hans van Rossum mee aan de restauratie van dit grote historische orgel.

Joseph Bonnet (1844-1944)

Componistenportret door Gerco Schaap van de Franse organist-componist Bonnet, die niet de bekendheid kreeg van tijdgenoten als Guilmant, Widor en Vierne. Een verkenning van zijn orgelœuvre dat op drie cd’s van het label Skarbo werd vastgelegd door Frédéric Ledroit op het orgel van de Kathedraal te Angoulème.

Muziekbijlage: Ter herinnering aan Jan Bonefaas, die vijf jaar geleden overleed, publiceert de Orgelvriend zijn bewerking van Psalm 6 uit de dit voorjaar bij Cantique te verschijnen bundel Tien koraalvoorspelen.

En verder

• In memoriam Cees van Oostenbrugge

• Column ‘Psalmenoproer’ I

• Cd-recensies

• Wegwijzers

Foto Hans Elbertse © 2009 Loek van Walsum

Foto Waalwijk © 2009 Wim van der Ros

Foto Kogerkerk © 2009 Merk Rijken

Foto Bonnet © 2009 Association Joseph Bonnet

© 2009 www.orgelnieuws.nl