De Orgelvriend 2009-10

Text Example

advertentieOp vrijdag 2 oktober verschijnt het oktobernummer van maandblad ‘de Orgelvriend’, met op de voorkant het gerestaureerde Maarschalkerweerd-orgel in de Maria van Jessekerk, waarvan de kas er overigens nog hetzelfde uitziet. De restauratie betreft vooral het binnenwerk en de technische aanleg. De mechanische tractuur werd geheel gereconstrueerd door Elbertse Orgelmakers, inclusief een Barker-machine. Op 24 oktober zullen we het horen …

Het blad opent gewoontegetrouw met Nieuws en berichten, waarin de heringebruikneming van het Maarschalkerweerd-orgel in de Mara van Jessekerk wordt aangekondigd, het programma van de orgeltocht door Veenendaal, de tentoonstelling ‘Haydn live’ in Museum Van Speelklok tot Pierement in Utrecht, het Handel / Anna van Hannover-festival in Leeuwarden en een studiedag van de KVOK in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht over Frans-romantisch repertoire. Er zijn ‘In memoriams’ voor Leen de Broekert en Jos Steemers, en er is een verslag van het Govert van Wijn Orgelconcours in Maassluis.

De St. Katharinenkirche in Hamburg heeft weer een ‘historisch’ rugpositief. Tijdens de paasdagen werd in deze kerk het door Flentrop Orgelbouw gereconstrueerde rugpositief in gebruik genomen. Daarmee is de eerste fase voltooid van een volledige reconstructie van het zeventiende-eeuwse, vierklaviers orgel dat in de nacht van 29 op 30 juli 1943 door een bombardement verloren ging. Een verslag van Dirk Molenaar.

Vier totaal verschillende orgels staan er op het menu van de Oosterhout-excursie op zaterdag 17 oktober, die wordt georganiseerd door de Brabantse Orgelfederatie in samenwerking met de Orgelvriend. In dit nummer het volledige programma (inclusief een partnerprogramma onder leiding van een gids) en bijzonderheden over de te bezoeken orgels, door Wim van der Ros.

Onlangs verschenen nieuwe muziekuitgaven van Cor Kint (Werken voor harmonium Werken voor viool/altviool en harmonium), Jan Bonefaas (Symfonie I / Tien korte koraalvoorspelen) die worden besproken door Dick Sanderman en Gerben Mourik. Verder worden nieuwe bundels met psalmbewerkingen gesignaleerd door Gerco Schaap.

In Amsterdam werd op 28 maart het Frans-symfonische Verschueren-orgel in het Amsterdamse Orgelpark in gebruik genomen. René Verwer gaat in op de beweegredenen achter de bouw van dit drieklaviers orgel en beschrijft zijn ervaringen met en indruk van het nieuwe instrument.

Verder de klavarnotatie van Erik-Jan van der Hels bewerking van ‘Nun komm’ der Heiden Heiland’ uit het Reil Orgelboek dat op 26 september wordt gepresenteerd in Ermelo, cd- en dvd-recensies en toch nog vier pagina’s concertberichten, met o.m. speciale aandacht voor het Concertspektakel ‘De Vrede van Nijmegen’ dat op 10 oktober in de Nijmeegse Stevenskerk losbarst.

© 2009 Fotografie St. Katharinenkirche Hamburg: Stef Tuinstra

© 2009 Fotografie Verschueren-orgel Orgelpark: Gerco Schaap

© 2009 www.orgelnieuws.nl