De Orgelvriend 2011|04

Text Example

advertentieOp vrijdag 1 april verschijnt het aprilnummer van ‘de Orgelvriend’. Daarin onder meer een uitgebreide reportage van Wim van der Ros over monumentenschilder Gerard de Jongh, met veel foto’s.

Nieuws en berichten uit de orgelwereld

• Georg Böhms orgelœuvre wordt opgenomen • Orgeltocht op 9 april in Wijdemeren • Presentatie jaarmagazine Brabants Orgelrijkdom 2011 • Orgeltocht met Sietze de Vries • Orgeldag Noord Nederland • Open speeldagen in Moerdijk • Excursie naar vier Loret-orgels en boekpresentatie • Regionale orgeltocht op 28 mei (foto) • en meer

Restauratieschilder Gerard de Jongh kan genieten van zijn werk

Aan Gerard de Jongh werd onlangs de SchildersVakprijs 2010 toegekend voor zijn restauratieschilderwerk aan de Koninklijke Wachtkamer op Station Den Haag Holland Spoor. De Jongh tekende voor schilder- en decoratiewerk aan beroemde orgelkasten als die in Haarlem (Sint Bavo), Gouda (Sint Jan) en Zaltbommel, maar ook aan het plafond van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht en recentelijk de ovale zaal in het Teylers Museum in Haarlem. We krijgen een kijkje in de keuken en zien hoe het wapenbord van het Bätz-orgel van Benschop weer in oude glorie wordt hersteld.

De Orgelharmonica (B)

Voor deze nieuwe rubriek putten we uit het waaiervormig opbergsysteem van wijlen Jan W. van Spronsen. Ditmaal foto’s en een verslag van de Orgelweek Brugge in 1967, waarbij onder meer de namen van Albert de Klerk, Kamiel d’Hooghe, Marie-Claire Alain en Michelle Leclerc opduiken.

Van Dam-orgel Grijpskerk gerestaureerd

De Protestantse Kerk van het Groninger Grijpskerk herbergt een uniek orgel uit 1832 van de Friese gebroeders Van Dam dat later werd gewijzigd door hun Groninger concurrent P. van Oeckelen en zonen. Vorig jaar kwam de restauratie door Orgelmakerij Reil onder advies van Stef Tuinstra gereed. Het front siert de omslag van het aprilnummer (Foto: Gérard van Betlehem).

Schuke, de innovatieve orgelbouwer uit Potsdam

Wim Eradus bracht een bezoek aan orgelbouwer Alexander Schuke uit Potsdam, die eind 2009 de innovatieprijs van Brandenburg/Berlijn in ontvangst mocht nemen. Procesreconstructie is bij Schuke niet alleen ‘gieten op zand’ maar ook uitdunnen van de wand van open pijpen.

En verder …

Een muziekbijlage van Aart de Kort (voorspel ‘Gij zijt in glans verschenen’, Tussentijds lied 148), Nieuwe muziekuitgaven (o.m. de korte psalmvoorspelen van Paul Wols), Cd-recensies (o.a. de nieuwe Franck-integrale van Leo van Doeselaar), Wegwijzers en Orgel- en kerkmuziek op Radio 5.

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: Wim van der Ros (Gerard de Jongh) en Wim Eradus (Schuke)