De Orgelvriend 2013 nummer 1/2

Text Example

advertentieMaandblad ‘De Orgelvriend’ wenst zijn lezers een gelukkig 2013. Op zaterdag 5 januari verschijnt het extra dikke januari-/februarinummer waarmee de 55e jaargang opent. Met de volgende artikelen:

• Flentrop legt eer in met Hamburger reconstructie

Interview met Frits Elshout en Erik Winkel van Flentrop Orgelbouw over de ‘wedergeboorte’ van het Katharinen-orgel in Hamburg, de cultuuromslag die deze reconstructie met zich meebracht en de omgang met orgels uit het recente verleden, door Gerco Schaap.

• Orgel Hamburger St. Katharinenkirche is bijna weer ‘terug’

Dirk Molenaar reisde op één dag naar Hamburg en terug, en maakte een fotoreportage van wat er op dat moment allemaal te zien was achter de steigers van het Katharinen-orgel.

• Het Elbertse-orgel in de Goede Herderkerk te Wassenaar

Jarenlang stond er in de R.-k. Goede Herderkerk te Wassenaar een orgel dat nauwelijks aansloot bij de liturgische praktijk en qua vormgeving niet paste bij de kerkarchitectuur. Elbertse Orgelmakers leverde in 2011 een fraai orgel af dat in alle opzichten voldoet.

• De restauratie van het Snitger-/Freijtag-orgel in Zuidhorn

Kees Kugel beschrijft de historie en het restauratieproces van het orgel dat F.C. Snitger en H.H. Freijtag in 1792/1793 voor de Hervormde Kerk van het Groningse Zuidhorn bouwden. Aansluitend een bespreking van het door hem geschreven boek Zyne werken wyzen zyne kunde aan.

• Camille Saint-Saëns, een musicus van formaat

Componistenschets door Lourens Stuifbergen van de Franse componist Saint-Saëns, die al in 1839 zijn eerste compositie schreef en pas tachtig jaar later zijn laatste orgelwerk. Gemma Coebergh bespreekt elders in dit nummer de cd-box met het complete orgelwerk van Saint-Saëns door Ben van Oosten.

• En verder: Nieuws en berichten uit de orgelwereld – In memoriam Jan Verhoeven – Muziekbijlage Psalm 150 (Jan van Gijn) – De Orgelharmonica (F) – Op de orgelbank: Henk Verhoef – Dvd-recensie – Cd-recensies – Wegwijzers en ‘Toegelicht’ – Orgel- en kerkmuziek op Radio 5.

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie Gerco Schaap (Flentrop, Wassenaar)