De Orgelvriend 2013 nummer 4

Text Example

advertentieOp Stille Zaterdag verschijnt het extra dikke aprilnummer van ‘De Orgelvriend’, met onder meer de volgende onderwerpen:

Elburgs Orgelmuseum krijgt de ruimte die het verdient

Maarten Seijbel, conservator van het Nationaal Historisch Orgelmuseum, ziet zijn grootste wens in vervulling gaan: het museum krijgt de beschikking over het Arent thoe Boecophuis, het voormalige stadhuis van Elburg. Er komen ook verschillende historische orgels te staan. De Orgelvriend kreeg alvast een rondleiding.

Voorjaarsexcursie naar Land van Heusden en Altena

Op zaterdag 20 april a.s. organiseert de Brabantse Orgelfederatie in samenwerking met De Orgelvriend en de kring Noord-Brabant van de KVOK de traditionele voorjaarsexcursie. Ditmaal wordt een vijftal orgels uit de tweede helft van de 20e eeuw in het Land van Heusden en Altena bezocht. Wim van der Ros stelt de orgels aan de lezers voor terwijl Henk Kooiker een korte schets geeft van het Noord-Brabantse orgel na 1940.

40 jaar samenwerking in Haags Orgel Kontakt

40 jaar geleden werd een samenwerkingsverband opgericht tussen organisaties die orgelconcerten in de Haagse binnenstad organiseerden, het Haags Orgel Kontakt (HOK). Op 13 april a.s. organiseert het HOK een jubileummiddag in de Nieuwe Kerk, waar ook De Orgelvriend met een stand is vertegenwoordigd.

Muziekbijlage

Ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander componeerde Dick Sanderman een Marcia Regalia. Een geluidsopname van de mars is na Pasen te horen via www.orgelvriend.nl.

Orgels van katholiek Wehe-den Hoorn en Kloosterburen gerestaureerd

Onder advies van Ton van Eck werden twee orgels in het Noorden gerestaureerd door Adema’s Kerkorgelbouw: het Mitterreither-/Maarschalkerweerd-orgel in de Bonifatiuskerk van Wehe-den Hoorn en het Adema-orgel in de Willibrorduskerk van Kloosterburen. Dirk Molenaar woonde de ingebruiknemingen bij.

Orgel, muziek en geluid

Kees Doornhein gaat aan de hand van onderzoek in kort bestek in op de factoren die zoal van invloed zijn op het geluidsniveau dat organisten en registranten ter plaatse kunnen ondervinden.

En verder…

Nieuws en berichten uit de orgelwereld • Column Jochem Schuurman • Succesvol seminar over het huispijporgel • Column Lourens Stuifbergen over Marie-Claire Alain • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Orgelmuziek op Radio 5.

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 Fotografie: Gerco Schaap (Maarten Seijbel), Wim van der Ros (Aalburg) en Adema’s Kerkorgelbouw (ontwerp Kloosterburen)