De Orgelvriend 2013 nummer 7/8

Text Example

advertentieOp zaterdag 6 juli verschijnt het dubbeldikke juli/augustusnummer van ‘De Orgelvriend’, uw gids voor een goedgevulde orgelzomer. Uit de inhoud:

Interview met Everhard Zwart: ‘Het publiek ervaar ik als de ingehouden adem’

Everhard Zwart beheert sinds anderhalf jaar het muziekarchief van Feike Asma. Met Gerco Schaap spreekt hij over de verrassingen die hij erin tegenkwam, de conclusies die je uit de aantekeningen kunt afleiden en de nieuwe bladmuziekuitgaven die het gevolg zijn van archiefvondsten. En over het verschil tussen een concert geven of een cd opnemen: “Als ik een concert geef, vóel ik de aandacht van het publiek”.

Symfonische orgelromantiek op Adema-orgel Groenlo

Met een viertal zomerconcerten met symfonische werken wil Jaap Zwart het Sybrand Adema-orgel in de Rooms-katholieke Calixtuskerk in Groenlo uit de schaduw halen. Het in 1926 voor de Amsterdamse kerk ‘De Liefde’ gebouwde orgel kwam begin jaren negentig naar Groenlo en staat sinds kort op de koorzolder van de kerk.

Orgel kapel Jeroen Bosch Ziekenhuis ’s-Hertogenbosch voltooid

In 2011 bouwde Pels & Van Leeuwen Orgelbouw een nieuw orgel voor de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Nu ook de tot dusver ontbrekende Kromhoorn 8 vt is geplaatst, is het orgel compleet. Een artikel van Wim van der Ros.

De Gebroeders Hasselaar

Een studie van Jan van der Male naar het werk van de gebroeders Hasselaar, ‘Handelaars in piano’s en orgels’. Zij leverden een orgel aan de Hervormde Kerk in Groesbeek en bouwden een orgel voor de muziekzaal van het Blindeninstituut in Bussum, waar broer Frans Hasselaar muziekleraar was.

Max Reger, een rusteloos genie

Eerste deel van een componistenportret van de hand van Lourens Stuifbergen over de vroeg gestorven Max Reger (1873-1916). Aan het eind van zijn korte leven liet hij een indrukwekkende hoeveelheid composities na, zowel voor orgel als voor andere bezettingen. Met aandacht voor de belangrijke rol van Karl Straube.

En verder …

Nieuws en berichten uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens’ • Nieuwe muziekuitgaven • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Orgelmuziek op Radio 5 • Orgelevenementenkalender

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie Gerco Schaap (Everhard Zwart); Pels & Van Leeuwen Orgelbouw (kapel Jeroen Bosch Ziekenhuis)