De Orgelvriend 3-2006

Text Example

advertentieHet maartnummer van ‘de Orgelvriend’ verschijnt op zaterdag 25 februari. “Ik ben geen conflictueus persoon. Ik heb niet gauw ruzie met iemand”; “Over smaak valt wel degelijk te twisten”; “Het commerciële denken vernietigt op den duur zichzelf”.

Zomaar enkele uitspraken van Jaap Zwart, die vorig jaar oktober zijn 25-jarig organistenjubileum vierde. Zijn nieuwste cd, opgenomen op het Walcker-orgel in de Martinikerk te Doesburg, werd door www.orgelnieuws.nl verkozen tot ‘cd van de maand’. Onlangs werd hij benoemd in de Grote Kerk in Harderwijk. Een interview door Gerco Schaap en een cd-bespreking door Bart van Buitenen.

Speciaal voor de Orgelvriend componeerde Jaap Zwart een Drieluik en Koraal over Gezang 195 (‘Nu valt de nacht. Het is volbracht’). In verband met de omvang van deze bewerking (5 pagina’s) wordt de klavarnotatie in het aprilnummer opgenomen.

Op de omslag prijkt onder meer een foto van het gerestaureerde Cavaillé-Coll-orgel in de Haarlemse Philharmonie [Foto: Gerco Schaap]. In de rubriek Nieuws uit de orgelwereld een kort verslag van de presentatie van dit instrument voor pers en genodigden op 24 januari j.l.

In de rubriek Orgelbouw in kort bestek beschrijft Dirk Molenaar een pas gereedgekomen huisorgel dat de Groningse Orgelmakerij Van der Putten bouwde voor een particulier in Barbazzano (It.), en een nieuw instrument van Mense Ruiter Orgelmakers voor de Lutherse kerk in het Duitse Meppen. In De Hoeksteen in Rijssen werd een orgel uit 1870 van C.M. Fleetwood geplaatst.

Op 11 januari 2006 overleed na een korte ziekte de orgelhistoricus/orgeldeskundige dr. A.J. Gierveld, bekend van Het Nederlandse huisorgel in de 17e en 18e eeuw en de uitgave van het handschrift-Broekhuyzen. Dr. Teus den Toom schreef een “In memoriam”.

[Foto: Gerco Schaap]

Het Franse label Ligia Digital heeft een box met 5 cd’s aan de orgelwerken van Franz Liszt gewijd. Een goede aanleiding voor Cornelis van Zwol om enige ordening aan te brengen in het niet al te bekende orgelœuvre van de klaviervirtuoos.

Dick Sanderman bespreekt het nieuwe, tweedelige Orgelboek 150 Psalmen en enige gezangen van Jaap Niewenhuijse dat eind vorig jaar bij Uitgeverij Den Hertog in Houten verscheen. In de cd-rubriek komen cd’s van Arie J. Keijzer, Sietze de Vries, Ignace Michiels, Herman van Vliet (Guilmant I) en Wouter van den Broek (‘Het orgel als orkest’) aan de orde.

© 2006 orgelnieuws.nl